Nyheter Världen

RFSL-basen: Stor tragedi

Jermaine Towns och Brandon Shuford står utanför gayklubben efter nattens skottdrama. Dådet kommer skapa oro i hbtq-kretsar tror RFSL.
Jermaine Towns och Brandon Shuford står utanför gayklubben efter nattens skottdrama. Dådet kommer skapa oro i hbtq-kretsar tror RFSL.

Frida Sandegård, ordförande i svenska rättighetsorganisationen RFSL, betraktar masskjutningen på gayklubben Pulse i Orlando som en stor tragedi. Men hon anser att det är "bra och givet" att polisen rubricerar den som ett terrorbrott.

Minst 20 personer dödades i skottlossningen och ett 40-tal skadades och vårdas på sjukhus. Sandegård tror att masskjutningen sprider oro bland hbtq-personer.

– Det är också så hatbrott fungerar. De riktar sig inte mot en individ eller grupp som har gjort något utan det skickar budskap till alla hbtq-personer. Därför riktar sig det här inte bara mot individerna som är utsatta för det här enorma traumat, säger hon.

TT: Hur reagerade du själv när du fick kännedom om masskjutningen?

– Jag tänkte att det är en stor tragedi, säger Sandegård men tillägger att hon tycker att det är bra att masskjutningen rubriceras som ett terrorbrott.

– Det är bra och givet. Det är ju fruktansvärt att det under festivaler som handlar om att hylla och stärka de rättigheter som vi har jobbat hårt för att uppnå (...) sker den här typen av brott, säger hon med hänvisning till att det pågår pridefirande i Florida. På Pulse var ett dominikanskt prideevenemang inplanerat den 18 juni, enligt klubbens hemsida.

Andreas Paulsson/RFSL/TT
Frida Sandegård, ordförande i RFSL.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset