Sport Skidor

Richardsson laddar för dubbla pärser

Daniel Richardsson laddar för en tuff helg. Arkivbild.
Daniel Richardsson laddar för en tuff helg. Arkivbild.

Först en tuff femmil. 18 timmar senare ett långlopp på 65 kilometer – i ett annat land.Skidåkaren Daniel Richardssons helgmeny är av det mastigare slaget.– Prestationsmässigt är det ingen större grej, säger han inför helgens prövningar.

Att Daniel Richardsson vill köra Holmenkollens klassiska femmil på lördagen, loppet han vann för två år sedan, är fullt förståeligt.

Men hur komma på tanken att ett par timmar senare flyga från Oslo till Innsbruck i Österrike, ta sig till Seefeld och stå på startlinjen i ett krävande långlopp 18 timmar senare?

– Jag frågade Rikard (förbundskapten Grip) under SM om det var möjligt för mig att få åka Kollen. Det är en tävling jag trivs med och att köra i Ski Classics på söndag tror jag inte är några större problem, säger Richardsson till TT.

Det är ju långloppsåkare han är i första hand i vinter. Landslag och världscup blir bonusar när det passar med Ski Classics-kalendern.

Laddad med energi

Det tycker den långe hälsingen alltså att det gör nu.

– Det gäller bara att få i sig energi och planera resandet. Jag började ladda med extra kolhydrater redan i går, dricker kolhydratspulver och försöker få i mig så mycket som möjligt. Men det finns ju en gräns också, säger han efter sin stadiga fredagslunch på Park Hotel vid Holmenkollen.

– Det gäller att få i sig mycket under loppet i morgon, starkt sportdryck. Och fylla på noga efter målgång och sedan äta hela kvällen egentligen, få i sig snabb energi, jag har med mig godis också.

Mentalt då?

– Jag fokuserar på Kollen först och främst. Dagen efter är det nytt lopp.

När Richardsson vann femmilen 2014 knäckte han Martin Johnsrud Sundby med sin starka stakåkning den sista kilometern.

Sundby minns

Ett lopp som Sundby, som kommit i mål fem av åtta gånger i femmilen men aldrig vunnit, minns med särskild glädje trots att en svensk snuvade honom på segern.

– Det var ett riktigt kul lopp, första gången som fältet på en femmil verkligen sprack upp, säger Sundby vid fredagens presskonferens och tillägger:

– Jag har bestämt mig för att Richardsson inte ska få staka i från mig på slutet en gång till.

Stakning är ju det som gäller i långloppen, så Richardsson bör väl vara ännu starkare med stavarna nu?

– Jag är en bättre stakåkare över tid, men kanske inte så mycket snabbare. Rent muskulärt känner jag mig starkare, säger Richardsson som inte riktigt tror på en ny duell med Sundby den här gången.

– Om man utgår från hur han har åkt i år och hur jag har åkt så är det inte ett tänkbart scenario. Han har ju totaldominerat. Själv har jag inte fått till det riktigt som jag tänkt mig i Ski Classics, säger Richardsson som har resultatraden 13–4–10–6 och ligger sjua i sammandraget.

– Men formen är bra och jag har inte kommit hit för att delta, utan för att vara med där uppe.