Sport Sport-topp

Richt: "Så säkert som det kan vara"

Landslagschefen Lars Richt får frågor om säkerheten inför Sveriges träningslandskamp mot Turkiet på torsdag.
Landslagschefen Lars Richt får frågor om säkerheten inför Sveriges träningslandskamp mot Turkiet på torsdag.

Terrorattacker i Istanbul och Ankara, en inställd ligamatch i helgen på grund av det instabila läget i landet.Situationen i Turkiet är både orolig och allvarlig.Trots det har fotbollsförbundet inga planer på att dra sig ur torsdagens landskamp i semesterorten Antalya.– Hade vi känt att det fanns en risk skulle vi inte ha åkt, säger landslagschefen Lars Richt.

Landslaget samlades i Stockholm på måndagen och reser till Antalya på onsdag. Efter den senaste tidens händelser i Turkiet har träningslandskampen blivit starkt ifrågasatt. Landslagsledningen säger sig noga följa utvecklingen och har stått i tät kontakt med det turkiska förbundet, UD och den svenska ambassaden i Ankara.

Richt anser att man har fått garantier för att landslagets säkerhet inte är i fara.

– Den senaste informationen är att vi haft diskussioner med det turkiska fotbollsförbundets säkerhetsdelar och att guvernören i Antalya gett sina garantier att det kommer att vara så säkert som det kan vara.

– Det finns inga indikationer på att något skulle hända i Antalya.

– Vi har haft kontakt med UD, jag har pratat med Fifa och Uefa och ingen har sagt att det är något stort hot. Istanbul och Ankara är lite annorlunda. Där har man infört demonstrationsförbud och lite såna saker som gjort att det är mer oroligt, säger Richt.

Tvekar inte inför fakta

TT: Har ni någon gång övervägt att inte åka?

– Tankar flyger alltid i enskilda sinnen, även i mitt, men efter att ha lyssnat till de fakta som kommit kan jag inte säga att jag har tvekat någon gång.

TT: Har det varit aktuellt att flytta matchen, kanske till Tyskland där Turkiet spelar då och då?

– Om Turkiet anser att det här är en säker plats att spela matchen är det självklart att den inte flyttas. De har bjudit in oss och vi har accepterat, säger Richt.

Vilken roll spelar det att ni har ett avtal med Turkiet kring landskampen och att ni riskerar skadestånd om ni bryter det?

– Egentligen inget alls. Säkerhet går före alla avtal, allt annat.

Vad säger UD?

– UD ser inte att det är sådana risker att man inte ska åka dit.

Hamrén har inga betänkligheter

TT: Hur agerar ni om en spelare inte vill åka, kanske på grund av påtryckningar från oroliga anhöriga?

– Jag vet inte, för vi har inte fått frågan. Som jag känner det, efter att vi haft genomgång med spelarna, finns det ingen oro. Om frågan kommer får vi ta ställning till den då.

Förbundskapten Erik Hamrén har inga betänkligheter att åka till Turkiet i nuläget.

– Mitt jobb är fotbollsmässigt. Sedan har andra ansvaret för politiska eller säkerhetsmässiga saker.

Hamrén har pratat med några av spelarna i truppen (Johannes Hopf, Andreas Isaksson, Erkan Zengin) som bor i Turkiet.

– Utan att fråga dem tror jag att de har samma uppfattning som jag har.

Men han berättar att han nåtts av en önskan att inte spela landskampen.

– Jag har fått mejl från någon supporter om att vi skulle stanna hemma för att de var oroliga för oss.

Planerade dåd

Så sent som i lördags dödades fem människor och 30 skadades vid ett attentat i Istanbul och på söndagen ställdes derbyt mellan Galatasaray och Fenerbahce in efter hot om en ny attack. På måndagen uppgav den turkiska tidningen Hurriyet Daily News att terrororganisationen Islamiska staten (IS) hade planer på att genomföra ett dåd i samband med det inställda derbyt likt Parisattackerna i november förra året.

Det är fortsatt oroligt i Turkiet efter helgens dåd. Under måndagen dödades fyra soldater i en bombattack mot deras militärfordon i staden Nusaybin i sydöstra Turkiet.