Sport Fotboll

Richt tror på en lösning

Lars Richt. Arkivbild.
Lars Richt. Arkivbild.

Landslagschefen Lars Richt tror och hoppas att de allsvenska spelare som tas ut till OS också får resa till Rio.– Det finns i grunden en välvilja hos alla att det ska lösa sig, säger han till TT.

I samband med vinterturnén i Abu Dhabi har Richt och Håkan Ericson, OS-landslagets förbundskapten, suttit i möten med merparten av allsvenskans tränare.

– Som någon tränare sade: "Jag skulle vilja se den som inte låter sin spelare åka till ett av de största mästerskapen i sin karriär" säger Richt.

Men som han påpekar:

– I grunden är det klubbarna som tar besluten, inte tränarna, men den diskussionen är redan uppe på ordförandenivå. Jag tycker vi har en bra dialog med klubbarna. Det är viktigt att inte dra saken till sin spets. Det får inte bli en konflikt, säger Richt.

– Bra kommunikation är nog det bästa hjälpmedlet. Sedan vet jag inte om Fifa kommer att göra något. Svaret hittills är inte, utan man utgår från att man löser det genom god samarbetsvilja.

I och med att Fifa inte ställer krav på klubbarna att släppa spelare till OS äger klubbarna beslutanderätten.

TT: Behövs det inte någon form av principbeslut mellan förbundet och de allsvenska klubbarna?

– Det enkla är att säga att så här ska vi göra, men den konklusionen är svår att få med 16 olika klubbar som bestämmer själva.

Zlatan Ibrahimovic vara eller icke vara i OS som en av tre överåriga spelare ska också få ett svar.

– Han kommer att ta sitt beslut sent, skulle jag tro. Han har inte ställt sig till hur han ser på OS än. Vad ska han göra i sommar? Vad händer i EM? Går vi till final eller åker vi ut i gruppspelet? säger Richt.