Nyheter Världen

Rigorös säkerhet inför partikonvent

Motorcykelpoliser förbereder sig inför Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio.
Motorcykelpoliser förbereder sig inför Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio.

Cleveland gör sig redo för de amerikanska republikanernas fyra dagar långa konvent – med massiva säkerhetsåtgärder.Allt görs nu för att staden inte ska kunna utsättas för en attack liknande dem i Orlando, Dallas eller Nice.

En salig blandning människor samsas på lördag förmiddag och i centrala Cleveland, viktig industristad i delstaten Ohio. I regnet skyndar partidelegater i slips och kostym över gatan, turister i shorts och t-shirts fotograferar tv-journalister som i sin tur gör nyhetsinslag. Men framförallt, i nästan varje gathörn, syns poliser. Mer än 5 000 polismän beräknas vara på plats när partikonventet inleds på måndag och oron är dubbel.

Dels för att en vansinnesattack eller terrordåd liknande de som ägt rum de senaste veckorna ska ske även här. Med 50 000 besökare på konventet skulle Cleveland potentiellt sett vara ett mycket attraktivt mål.

Dels för att stora protester väntas mot huvudpersonen Donald Trump, som nu formellt ska utses till Republikanernas presidentkandidat.

– Det kommer alltid att finnas lite oro, men jag tror att FBI och andra poliser har saker och ting under kontroll. Jag hoppas verkligen ingenting ont sker, säger Seth, boende i centrala Cleveland sedan ett par år tillbaka.

Två säkerhetsområden

Gatan där han är ute och rastar sin hund på förmiddagen är också avstängd för all trafik, och två säkerhetsområden uppförs kring den arena där i normala fall basketlaget Cleveland Cavaliers spelar sina matcher men som nu står som värd för själva konventet.

I fredags satte också polis upp cementblock och metallstängsel vid kritiska områden, något som ska kunna förhindra en attack liknande den i Nice när en lastbil körde över och dödade mer än 80 människor.

Ytterligare ett orosmoment är Ohios vapenlag vilken tillåter personer att bära vapen som pistol på allmän plats så länge de är synliga. Skyltar vid entrén till arenan där konventet ska hållas påtalar att "det är förbjudet att ta med sig handeldvapen in". Dessa är dock tillåtna utanför de två säkerhetszoner som uppförts och som kontrolleras av federala poliser i Secret Service.

Yxor tillåtna

Paradoxalt nog får samtidigt boende som Seth eller för den delen besökare inte ha med sig exempelvis yxor, tennisbollar eller cykellås in i området strax utanför konventet. Dessa objekt är till skillnad från till exempel pistoler inte tillåtna i den här zonen.

– Ja, jag har sett den listan med förbjudna objekt. Det är komiskt men det är som det är, säger Seth med ett snett leende.

På Clevelands sjukhus har man också förberett sig, framför allt för att kunna ta emot personer som söker vård efter att ha utsatts för pepparsprej och/eller tårgas.

Stadens polischef Calvin Williams fick redan i onsdags vid en presskonferens den givna frågan: Är Cleveland är redo?

– Vi har haft evenemang tidigare där människor har kunnat bära vapen. Våra polismän är vana vid det och vi har hanterat det tidigare, löd svaret.

Facit får vi på torsdag kväll då konventet avslutas.

Patrick Semansky/AP-TT
Golvet skuras i Quicken Loans Arena i Cleveland, där Republikanernas konvent inleds på måndagen.
Patrick Semansky/AP-TT
Förberedelserna är i full gång i basketlaget Cleveland Cavaliers arena, där de amerikanska republikanerna ska hålla ett fyra dagar långt partikonvent.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset