Sport

Rigorös säkerhet vid landslagets bas

Landslagets säkerhetsansvarige Janne Gustavsson.
Landslagets säkerhetsansvarige Janne Gustavsson.

Chateau des Tourelles är landslagets borg under fotbolls-EM.Hit kommer ingen obehörig in – förhoppningsvis.Strax innan spelarna landade i Saint-Nazaire bombsäkrade specialstyrkor hotellet och området stängdes.– Vi kommer att ha bevakning dygnet runt, säger landslagets säkerhetsansvarige Janne Gustavsson.

Till följd av terroristattackerna förra året och det förhöjda säkerhetsläget i landet råder undantagstillstånd i Frankrike. På ett eller annat sätt påverkar det alla som besöker landet.

Runt fotbollslandslaget slår de franska myndigheterna en ring.

Inget får hända.

Och skulle det värsta inträffa ska skalskyddet vara så omfattande och motståndskraftigt att spelare och ledare inte drabbas.

Påtaglig säkerhetsnärvaro

När TT och flera andra svenska medier släpptes in på hotellet, som ligger alldeles vid Atlantkusten i den lilla badorten Pornichet, checkade de sista gästerna ut. Ingen som inte har anknytning till landslaget får bo där de kommande veckorna.

Närvaron av poliser och vakter var påtaglig, såväl inne på hotellet som i närheten av det. Kortklippta män i svarta kostymer var utposterade lite varstans och uniformerade poliser med vaksamma blickar patrullerade området.

De kommer att vara närvarande så länge Sverige är kvar i EM-slutspelet.

– Det kommer att vara hårda inpasseringsregler. Den lokala polisen, den nationella polisen, ett gendarmeri, alla har vi hjälp av, säger Janne Gustavsson.

Hur många rör det sig om?

– Jag berättar inte antalet. Hur många som rör sig utanför vet jag inte, det är inte vårt område, men hur många som är här inne (på hotellområdet) vet jag. Vi har ett antal civilklädda poliser som är beväpnade och håller låg profil. De har ingen sladd i örat.

Hjälp av specialförband

– Vi vill ha det så. De kommer att bo och resa med oss och det är samma killar hela tiden. De är från ett specialförband.

Är det fler eller färre än det brukar vara?

– Betydligt fler. Dessutom finns det ett vaktbolag. De vakterna började jobba idag och de är här 24/7 och även när vi lämnar anläggningen finns de kvar.

Janne Gustavsson ersatte Jan-Erik Hammarbäck för några år sedan och gör sitt första mästerskap. För TT berättar han att han får underrättelser varje dag från förbundets säkerhetschef Anders Sigurdsson.

– Han har daglig kontakt med den svenska ambassaden i Paris och den i sin tur har kontakt med den franska säkerhetspolisen, underrättelsetjänsten och så vidare. Därefter trycker han ut information till mig och det han tycker att jag behöver veta.

Kan röra sig fritt

Med den information Gustavsson har just nu, ska det inte vara några som helst hinder för Zlatan Ibrahimovic och hans kompisar att sträcka på benen längs den flera kilometer långa strandpromenaden.

De kan röra sig helt fritt.

– Vi har inte fått några såna restriktioner. Det här är en liten idyllisk badort vid Atlanten. Det är inte så att de måste ha en bodyguard med sig, säger Janne Gustavsson.

Janerik Henriksson/TT
Säkerhetspersonal, med bombhund, rör sig på hotellet.
Janerik Henriksson/TT
Säkerhetspersonal vid slottshotellet Chateau des Tourelles i Pornichet, där det svenska landslaget har sin bas under fotbolls-EM.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset