Nyheter Toppnyheter

Riksrätt rycker närmare för Rousseff

Luiz Inacio Lula da Silva. Arkivbild.
Luiz Inacio Lula da Silva. Arkivbild.

Den brasilianske senator som är ansvarig för granskningen av president Dilma Rousseff rekommenderar att hon ställs inför riksrätt. Samtidigt ber Brasiliens chefsåklagare landets högsta domstol att inleda en utredning av misstankarna om att Rousseff ska ha hindrat rättvisan.

Senator Antonio Anastasia, som ansvarar för att granska materialet, rekommenderar att Rousseff ställs inför rätta för att ha brutit mot budgetlagarna. Hans rekommendation har givits till en särskild "riksrättskommitté" med 21 senatorer, vilken på fredag väntas rösta för att senator Anastasias förslag tas till kammaren.

Hindrat rättvisan

Om så sker blir det omröstning på onsdag i nästa vecka i senaten – och om senaten röstar för att Rousseff ställs inför riksrätt, stängs hon av från presidentposten med omedelbar verkan.

Tidigare under dagen stod det klart att Brasiliens chefsåklagare bett landets högsta domstol att inleda en utredning om presidenten ska ha hindrat rättvisan. Dessutom föreslås att den mäktiga expresidenten Luiz Inacio Lula da Silva och tre av Rousseffs ministrar utreds.

Dra in Lula

Även flera personer från vicepresidenten Michel Temers parti PMBD, som vill att president Rousseff ska ställas inför riksrätt, nämndes. Begäran innefattar anklagelser mot ett 30-tal personer som misstänks för inblandning i den enorma muthärvan vid det statliga oljebolaget Petrobras.

Lula, som är grundare till Rousseffs parti och hennes främsta mentor, har redan tidigare anklagats för inblandning i en annan del av härvan, men åklagaren vill med den nya utredningen dra in honom och andra högprofilerade politiker i den centrala utredningen som innefattar korruption.

Eraldo Peres
Dilma Rousseff. Arkivbild.