Sport Sport-topp

Rio tackade för sig med karneval

Fyrverkerier på arenan Maracanã avslutade OS i Rio 2016.
Fyrverkerier på arenan Maracanã avslutade OS i Rio 2016.

Lågan brann ut på Maracanã och de första olympiska sommarspelen i Sydamerika är över.Brasilien återgår till vardagen. Vi som var här har åkt hem och baksmällan får ett folk som aldrig riktigt tog till sig OS ta hand om.

Spelen har kantats av problem sedan den brasilianska delegationen jublade över segern i omröstningen i Köpenhamn 2009. Det har skövlats och byggts men riktigt klart blev det aldrig. Monument för politiker med storhetsvansinne, tyckte fler än en och annan brasilianare om spelen och begrep inte varför miljarder lades på tre veckors idrottande när eftersatta samhällsfunktioner skriker efter pengar.

Den olympiska medaljens baksida för så gott som varje värdnation i modern tid och värre för vissa.

Folket fick ett enastående skådespel när väldens främsta idrottare kom på besök. De alldeles för många glest besatta läktarna – avslutningen var inget undantag – kan måhända tas som intäkt för att det är bröd folket hellre vill ha.

Men gärna ett fotbollsguld också.

Det levererades till slut, tack vare en målvaktsräddning och Neymars kyla som siste straffskytt. Balsam för en folksjäl som splittrats kring klokheten i att ta på sig ett mastodontarrangemang som OS.

Johansson fanbärare

Cyklisten Emma Johansson, silvermedaljör för andra gången och en av få som var kvar i den svenska truppen, bar den svenska fanan. Det verkade glatt och uppsluppet bland olympierna på innerplanen trots blåsten och regnet.

Samba och folkmusik och förstås en imponerande karneval, shownummer med konstnärlig tolkning av Brasiliens fauna och sevärdheter samt annat smått och gott bjöd butiken på innan den stängde efter dryga två veckor.

För första gången fanns en plats i OS-byn för dem som kände behov av att sörja i avskildhet. På Maracanã hedrades de som inte längre finns bland oss.

En kort stund vikt åt eftertanke mitt i glittret och glamouren.

Feyisa Lilesa, han som med en gest protesterade mot regimen i Etiopien efter målgången i maraton och inte vet om han vågar åka hem, tog emot sin silvermedalj från den förre brittiske löparstjärnan Sebastian Coe och Thomas Bach, Internationella olympiska kommittés ordförande.

Bach tackade och tackade

De tusentals volontärerna fick sin välförtjäna uppmärksamhet och så halades den olympiska flaggan. Som seden påbjuder lämnade Rios borgmästare Eduardo Paes – med Bach som viftande mellanhand – över flaggan till Tokyos guvernör Yuriko Koike.

I sitt tal tackade Bach olympierna, volontärerna, Rios invånare och alla som på olika sätt varit involverade i spelen.

– De här spelen lämnar ett unikt arv efter sig för flera generationer och historien kommer att tala om ett Rio de Janeiro före och ett mycket bättre Rio de Janeiro efter OS, sade han.

Bach riktade även ett speciellt tack till de flyktingar som tävlat under OS-flagg.

– Ni har inspirerat oss med er talang och anda, ni är en symbol för hopp för miljoner flyktingar i världen.

Och så förklarade han spelen avslutade, elden släcktes och med ett sprakande fyrverkeri sade Rio tack och hej. Den olympiska rörelsen rör sig nu mot Asien och stannar där ett bra tag. Pyongchang 2018, Tokyo 2020 och Peking 2022 står värdar för de kommande vinter- och sommarspelen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset