Sport

Ripa tog EM-guld i kanot: "Ofattbart"

Helene Ripa visade upp strålande form inför Paralympics senare i sommar när hon på midsommardagen tog EM-guld i Moskva, Arkivbild.
Helene Ripa visade upp strålande form inför Paralympics senare i sommar när hon på midsommardagen tog EM-guld i Moskva, Arkivbild.

Den tidigare längdskidåkaren Helene Ripa överraskade idrotts-Sverige med att bli klar för Paralympics i Rio – i kanot.Och på fredagen kom ett riktigt formbesked: 44-åringen knep guldet i parakanot-EM i Moskva.– Det är lite ofattbart faktiskt, säger Ripa till TT.

För två år sedan tog Helene Ripa guld på Paralympics i Sotji – då i längdskidor.

Efter det satsade hon, i hemlighet, i stället på kanot. I maj tog hon sig till final i VM, och plötsligt var hon klar för sommarens Paralympics i Rio.

Och i EM i Moskva kom ytterligare ett kvitto på att Helene Ripa är på rätt väg. På midsommarafton tog svenskan EM-guld i parakanot-klassen KL3 på 200 meter.

– Det där kändes ju riktigt bra, säger Ripa, som var 14,4 hundradelar före fransyskan Cindy Moreau i mål.

TT: Något du trott på förhand?

– Nej, absolut inte. Många från VM och flera av dem som ska till Rio var med och jag tänkte att om jag gjorde ett riktigt bra lopp kunde jag kanske ta en medalj. Jag gjorde ett bra lopp, inte perfekt, men jag kände mig stark på slutet.

– Men guld, det är lite ofattbart faktiskt.

TT: Vad vågar du hoppas på inför Rio efter det här?

– Jag vill inte ändra mina förhoppningar utan jag vill åka dit och känna att jag gjort det jag kan. Sen hur långt det räcker är jättesvårt att säga, jag är jätteglad bara över att få åka dit.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset