Nyheter Sverige

Risk för bråk på första maj – polisen sätter in extra bemanning

När det numera nerlagda Svenskarnas parti demonstrerade på första maj i Jönköping 2014 var det oroligt. Arkivbild.
När det numera nerlagda Svenskarnas parti demonstrerade på första maj i Jönköping 2014 var det oroligt. Arkivbild.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Borlänge på första maj.Polisen har ökat sin bemanning. Samtidigt ska kyrkklockorna i Borlänge ringa extra under dagen.

– Vi har förberett oss länge och tycker att vi har bra koll på läget, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Att Nordiska motståndsrörelsen vill demonstrera i Borlänge är inte konstigt, enligt Daniel Vergara, reporter vid den antirasistiska tidningen Expo.

– De har byggt upp sin organisation med ledning kring Dalarna och försöker etablera sig ännu mer där, säger han.

Nazistiska demonstrationer på den första maj har förekommit sedan 1930-talet.

– Det handlar delvis om att utmana arbetarrörelsens syn på arbetare, säger Daniel Vergara.

– Inom nazismen är det den egna rasens arbetare som man ska organisera. Kritiken mot vänstern är att den har ett internationellt perspektiv. Och det är en lång tradition som går tillbaka ända till det tredje riket.

Oro för bråk

Det finns en oro över att det kan bli stökigt mellan nazister och motdemonstranter. Polisen har ökat sin bemanning.

– Vi har fått förstärkning från Örebro och Värmland i vår egen region, men också med poliser från region Syd och Väst, säger Stefan Dangardt.

Lösa föremål har plockats bort från centrum för att inte kunna användas vid ett bråk. Dessutom råder det flygförbud över Borlänge under dagen för att drönare inte ska kunna störa demonstrationerna.

Extra ringning

Under dagen demonstrerar även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Dalarna mot rasism i Borlänge. Bland andra deltar Mona Sahlin (S), nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, i Socialdemokraternas demonstration.

På söndagen ska Svenska kyrkan ringa extra i sina kyrkklockor i två kyrkor. Det är församlingsborg som uttryckt att de vill att kyrkan gör en markering när nazister demonstrerar.

– Med tanke på de här demonstrationerna så vill vi som kyrka visa och påminna om att vi står upp för varje människas unika värde, slå vakt om människovärdet och våra demokratiska rättigheter, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge, till P4 Dalarna.

På fredagskvällen genomfördes en gödselattack mot den plats i Borlänge där nazisterna ska demonstrera, rapporterar flera medier.

Elias Lodin, ordförande för V i Ludvika, och en person ur aktivistnätverket We are Dalarna ska ha deltagit i en aktion där gödsel dumpades på platsen.

Lodin skriver i ett sms till dt.se att "jag gör som jag gör för att statsmakten och Sverige följer inte folkrätten som vi själva skrivit under när nazisterna får tillstånd".