Nyheter Sverige

Risk för gräsbränder i södra Sverige

Sol, vår, vind och bränder som sprider sig i torrt fjolårsgräs. Just nu är brandrisken störst i södra Sverige och delar av Svealand. Arkivbild.
Sol, vår, vind och bränder som sprider sig i torrt fjolårsgräs. Just nu är brandrisken störst i södra Sverige och delar av Svealand. Arkivbild.

Solsken, vindar och torrt fjolårsgräs. Kombinationen skapar stor risk för gräsbränder i hela södra Sverige och delar av Svealand.– Tänk efter innan du grillar eller eldar i trädgården, säger Bo Andersson, stabschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

I morgon är brandrisken störst i Västra Götaland och Värmland. Men det finns en risk ända upp i Dalarna. I början på nästa vecka är prognosen likartad, men på torsdag är risken för gräsbränder störst i Norduppland samt i ett område mellan Uppsala och Stockholm, enligt SMHI:s brandriskprognos.

Bo Andersson betonar att det alltid är den som eldar som är ansvarig.

– Vi uppmanar folk att vara väldigt försiktiga. Tänk efter noga om det verkligen är nödvändigt att elda upp fjolårsgräs och rishögar.

Ska man elda bör man göra det på en väldigt begränsad yta, ha förberett sig noggrant och inte vara ensam, enligt stabschefen.

– Och det är alltid lämpligare att vänta tills det har regnat lite om man ska elda rishögar och annat, säger han.

Hittills under gräsbrandssäsongen har räddningstjänsten i Storgöteborg inte behövt rycka ut och släcka några mer omfattande bränder.

– Men vi hade en liten större gräsbrand i går i Kungsbacka där det brann av kring 2 500 kvadratmeter, säger Bo Andersson.

Läs också