Nyheter Ekonomi Världen

Risken för nyval i Ukraina kvarstår

Det utbröt tumult i Ukrainas splittrade parlament i samband med torsdagens beslut om att ersätta premiärminister Arsenij Jatsenjuk med Volodymyr Hrojsman. Arkivbild.
Det utbröt tumult i Ukrainas splittrade parlament i samband med torsdagens beslut om att ersätta premiärminister Arsenij Jatsenjuk med Volodymyr Hrojsman. Arkivbild.

Reformprofiler har rensats bort ur Ukrainas regering. Och anklagelser om korruption haglar allt tätare.Bedömare varnar för att det kan sluta med nyval, trots veckans regeringsbildning.

– Nyval är fortfarande en möjlighet. Folket är missnöjt med det politiska ledarskapet och eliten och det saknas samsyn i parlamentet i många viktiga frågor, säger den avhoppade ekonomiministern Abromavicius när TT träffar honom i Stockholm.

Bräcklig koalition

Flera andra bedömare gör samma analys. Risken för nyval består, trots veckans regeringsbildning. Huvudorsaken är att den tvåpartikoalition som står bakom den nyutnämnda premiärministern Volodymyr Hrojsman är parlamentariskt bräcklig.

När Hrojsman, nära knuten till president Petro Porosjenko, skulle godkännas i torsdags fick han bara stöd från 206 av de 227 parlamentsledamöterna från regeringskoalitionens två partier. För att få tillräckligt med röster krävdes därför stöd från två mindre partier med rötter i ex-presidenten Viktor Janukovytjs Regionernas parti – alltså samma Moskva-trogna parti som dominerade Ukraina före majdan-revolten 2014.

Rykten i Kiev gör nu gällande att Hrojsman och Porosjenko bakom kulisserna har gjort upp med oligarker i östra Ukraina med nära band till Janukovytj, enligt Andreas Schwabe, chefsanalytiker på den österrikiska storbanken Raiffeisen, en av de största bankerna i Ukraina.

– Så nu har vi en svag koalitionsregering, som även kan vara beroende av vissa oligarker, säger han.

Regionala pampar

Ett nyval skulle enligt opinionsmätningar innebära en brakförlust för nuvarande makthavare. Reguljära val är planerade till 2019.

För Abromavicius är det avgörande att Ukrainas vallagar ändras innan Hrojsmans regering kastar in handduken.

– För att säkra att valet blir mer demokratisk och mindre korrupt, säger han.

Problemet med befintliga vallagar är enligt Abromavicius att hälften av parlamentet tillsätts av majoritetsvalkretsar, där valutgången ofta avgörs av regionala pampar som mutar, hotar och köper till sig makt.

En utlösande faktor till att premiärminister Arsenij Jatsenjuks västorienterade regering föll var att just Abromavicius hoppade av. Han motiverar avhoppet med att han hade utsatts för mutförsök och aggressiva påtryckningar från personer med koppling till president Porosjenkos parti, som ville ta kontroll över statliga bolag.

Sedan dess har även en mututredning mot Jatsenjuk inletts, baserat på anklagelser om att han ska ha tagit emot tre miljoner dollar för att utse en viss person till chef för statens public service-bolag.

Joakim Goksör/TT
Ukrainas tidigare ekonomiminister Aivaras Abromavicius hade hoppats på fler reformpolitiker i Ukrainas nya regering och ser som många andra en risk för nyval. Arkivbild.

Läs också