Sport

Rissveds största hoppet i MTB-EM

Alexandra Engen och Jenny Rissveds tävlar i mountainbike-EM i helgen. Arkivbild.
Alexandra Engen och Jenny Rissveds tävlar i mountainbike-EM i helgen. Arkivbild.

När EM i mountainbike avgörs i Huskvarna hoppas Sverige på ett par medaljer.Störst chanser att få kliva upp på pallen har Jenny Rissveds.

21-åriga löftet Rissveds blev häromveckan nia i seniorklassen i världscuppremiären i Cairns, Australien. I EM fortsätter hon att tävla i U23-klassen, som avgörs på lördag, och får ses som det allra största blågula medaljhoppet inför hemmapubliken.

– Hon vann ju den världscupen förra året och har stor chans till medalj här, säger förbundskapten Anders Ljungberg.

I nuläget har Jenny Rissveds övertaget mot Alexandra Engen i kampen om att få åka till OS, förutsatt att Sverige över huvud taget får skicka någon kvinnlig mountainbikecyklist till Rio de Janeiro. Allt hänger på Sveriges placering på världsrankningen senare i maj, en rankning som dock inte påverkas av resultaten i EM.

Men för Alexandra Engen, som blev 20:e i Cairns, gäller det att försöka visa att hon och inte Rissveds förtjänar en eventuell OS-plats. I Engens fall är det tufft att tro på EM-medalj i seniorklassen, spår förbundskaptenen.

– Vi ska inte sätta den pressen på Alexandra, det är ett extremt hårt startfält, säger han.

MTB-EM inleds med stafett på torsdagen.

– Vi har medaljchans, men det blir skittufft. Det krävs att alla cyklister är på topp och inte har något strul, säger Ljungberg.