Nöje Musik Metro Music

Robert Plant försvarar "Stairway"

Led Zeppelins sångare Robert Plant vittnade i rätten om upphovsrätten till "Stairway to heaven" under tisdagen, amerikansk tid. Akrivbild.
Led Zeppelins sångare Robert Plant vittnade i rätten om upphovsrätten till "Stairway to heaven" under tisdagen, amerikansk tid. Akrivbild.

Led Zeppelins sångare Robert Plant nekade i rätten till att gitarrslingan som inleder "Stairway to heaven" från 1971 ska vara stulen.

Plant säger tvärtom att han skrev låten för flera decennier sedan ute på engelska landsbygden, inspirerad av bandets gitarrist, Jimmy Page som ska ha spelat de ikoniska, inledande ackorden för honom framför brasan.

Låten spelades upp för juryn som samlats i Los Angeles rättsal för att avgöra om det är som bandet Spirit hävdar, att den är stulen från deras låt "Taurus" från 1967.

Stämningsansökan kommer från förvaltaren av dödsboet efter Spirit-gitarristen Randy Wolfe och syftar till att Wolfe ska anges som en av kompositörerna till "Stairway to heaven" och därmed få retroaktiva royalties och skadestånd.

Förra veckan vittnade även Page, som då förklarade låtens uppbyggnad i detalj. Experter som vittnat för försvaret har sagt att låtens ackord och uppbyggnad är så vanligt förekommande att den inte kan ha kopierats.

Rättegångens sista dag är på onsdag, lokal tid, och därefter ska juryn enas om ett beslut. Mycket står på spel, enligt en vittnande expert ska upphovsmännen Plant och Page ha tjänat uppåt 488 miljoner kronor på "Stairway to heaven".