Sport

Roddarna OS-kvalgenrepar med EM

Anna Malvina Svennung. Arkivbild.
Anna Malvina Svennung. Arkivbild.

EM i Brandenburg blir roddarnas genrep inför OS-avgörandet senare i maj.– Det är ingen nackdel att göra bra ifrån sig på EM, säger förbundskaptenen Per Olof Claesson.

Med sig till Brandenburg i norra Tyskland har han Anna Malvina Svennung, som ska köra singelsculler, och Emma Fredh och Annie Svensson i dubbelsculler.

Normalt kör Fredh tillsammans med Cecilia Lilja, men Lilja har knäproblem och är hemma och rehabtränar. Kvar hemma i Sverige finns även talangen Lovisa Claesson, förbundskaptenens dotter.

– I EM får vi bara starta med en båt i varje klass och Malvina ligger lite före Lovisa, säger Claesson.

En finalplats i EM är målet både i singel och i dubbel.

– Det kan bli tufft i dubbel, eftersom Annie är ganska ny i de här sammanhangen. Hon har bara rott en världscuptävling (i dubbelsculler) för tre veckor sedan och då blev de sjua.

Går det väldigt bra för Fredh och Svensson i EM kommer de att få chansen i det sista OS-kvalet i Luzern 22–24 maj. Annars får Lilja kliva ner i båten med Fredh för att försöka ordna en kvotplats till OS.

Svennung ordnade en kvotplats i singelsculler redan i fjol. OS-kvaltävlingarna för singelroddarna, som går i Luzern 27–29 maj, blir därför en strid mellan henne och Claesson om vem som möjligen får åka till Rio.