Sport

Rogestedt nära svenskt 1 500-rekord

Johan Rogestedt (till vänster) var nära det svenska rekordet på 1 500 meter.
Johan Rogestedt (till vänster) var nära det svenska rekordet på 1 500 meter.

Personligt rekord med nästan fyra sekunder och bara nio hundradelar från Johnny Kroons 31-åriga svenska rekord.Johan Rogestedt gjorde ett kanonlopp på 1 500 meter i Sollentunas GP.– Det är svårt att vara missnöjd, säger Rogestedt.

3.36,58 stannade klockan på när Johan Rogestedt sprang i mål som tvåa på Sollentunavallen.

Ett enormt formbesked från 23-åringen – och det snabbaste lopp en svensk har sprungit sedan Johnny Kroon satte svenskt rekord 1985.

– Jag kom hit i dag för att få ett bra kvitto inför EM, då spelar det egentligen inte någon roll en tiondel hit eller dit. Kvittot är att jag är i väldigt bra form och känner mig väldigt stark, det är det jag tar med mig, säger Rogestedt.

– En tiondel fortare kommer det gå någon gång i karriären, så rekorden kommer.

Guld i UVM

Johan Rogestedt är löpartalangen som vid 16 års ålder vann guld på 800 meter i ungdoms-VM 2009. Det stora genombrottet på seniornivå har dröjt. Men loppet i Sollentuna, som sänkte "perset" från 3.40,29 och placerar honom som trea i Sverige genom tiderna, ger hopp inför EM i Amsterdam nästa vecka.

– Med det här loppet går jag kanske från att vara 55:a i Europa till att vara kanske tolva. Det är ett himla steg man tar. Det är klart jag hoppas att gå till final, det är ett givet mål. Och i en final kan allt hända om man har en bra spurt, säger han.

Rogestedt var inte den ende svensken som sprang bra. Bakom honom tog sig Jonas Leandersson i mål på 3.36,92, "pers" med drygt två sekunder och den femte snabbaste svenska tiden någonsin för 25-åringen som även han är EM-klar.

Bahta vann

På damsidan vann Meraf Bahta 1 500 meter. 4.05,97 var 1,6 sekunder långsammare än årsbästa för Bahta, som fick en tuff start på loppet när haren drog upp ett riktigt hårt tempo under första varvet.

Sarah Lahti hade inte alls någon bra kväll och sprang i mål som tolva på 4.18,82.

I EM är det andra distanser som gäller för svenskduon – 5 000 för Bahta och 10 000 för Lahti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset