Nöje

Romanpriset till Aris Fioretos

Aris Fioretos. Pressbild.
Aris Fioretos. Pressbild.

Aris Fioretos får Sveriges Radios romanpris för sin roman "Mary". Lyssnarjuryn fastande för berättelsen om den frihetslängtande studenten i 1970-talets Grekland.

– Det känns alldeles förträffligt att få priset från dem som till slut ska ta hand om romanen – läsarna, säger Aris Fioretos.

Med "Mary" skrev han för andra gången en roman om en kvinnlig huvudperson.

– Där säger jag som Woody Allen, det är mer intressant att skildra kvinnor. Deras livsöden är mer spännande, de har tvingats slåss med problem som männen inte känner till.

Med romanen om en 23-årig arkitekturstudent i militärjuntans Grekland får Aris Fioretos romanpriset för andra gången. Juryn lyfter särskilt fram hans skildring av "kontrasten mellan systemets förtryck och den enskilda människans styrka och känslighet".

För fem år sedan var det "Den siste greken" som blev radiolyssnarnas favorit. Kanske är det just i berättelserna om människorna som drabbades av den grekiska juntan och diasporan som Aris Fioretos författarskap bränner till?

Fioretos, vars far inte kunde resa tillbaka till Grekland på grund av juntan, talar om vikten av att vänta ut berättelser.

– I mitt fall tror jag att de här grekiska berättelserna inte hade varit möjliga att skriva om för tio år sedan. Böcker mår inte så bra av, tror jag, att man bearbetar ämnet samtidigt som man skriver.