Nyheter Sverige

Romson: 11 september en olycka

Vice statsminister Åsa Romson (MP) förklarar nu sitt uttalande där hon beskrev 11 september som "olyckorna". Arkivbild.
Vice statsminister Åsa Romson (MP) förklarar nu sitt uttalande där hon beskrev 11 september som "olyckorna". Arkivbild.

Vice statsminister Åsa Romson (MP) benämnde terrordåden i USA 11 september 2001 som "olyckorna" när hon medverkade i "Gomorron Sverige" i SVT i morse. Det var i samband med att Romson beskrev avgångne bostadsministern Mehmet Kaplans politiska gärning.

– Han har varit ordförande för unga muslimer i samband med svåra situationer som kring 11 september-olyckorna, sade Romson i SVT.

Ett uttalande som fick många att höja på ögonbrynen i sociala medier. 2 996 människor dödades i sammanlagt fyra attacker mot New York och Washington, utförda av al-Qaida.

Senare på morgonen förklarade Romson sitt uttalande i Aftonbladets morgon-tv med att hon syftade på situationen för muslimer i Sverige efter 11 septemberattackerna.

– Olyckan är att vi fick en väldigt hård debatt kring integrationen och kring hur samhället växer med olika religioner sida vid sida och den diskriminering som kom, förklarade Romson och lade till:

– Självklart är attacken mot New York 11 september 2001 en av de största attackerna och terrorhandlingarna och övergreppen mot den fredliga och demokratiska världen som vi har sett i modern tid. Jag har ingen annan åsikt om det.