Nyheter Sverige

Romson försvarar sig mot kritiken

Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson har gått ut. Arkivbild.
Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson har gått ut. Arkivbild.

Miljöpartiets Åsa Romson väljer nu att försvara sig mot kritiken som riktats mot henne och språkrörskollegan Gustav Fridolin. Partiets valberedning siktar på att ha sitt språkrörsförslag klart före kongressen, som inleds den 13 maj i Karlstad.

Gustav Fridolin är mycket förtegen om hur samtalen med valberedningen avlöper. Han upprepar bara vad han sagt tidigare:

– Jag vill fortsätta. Jag vill gärna bidra i den nystart vi behöver göra, både med att lyfta miljöfrågan och att visa på den bredd vi står för.

Åsa Romson väljer att försvara sig mot avgångskraven i en debattartikel i Dagens Nyheter. Där medger miljöministern att hon "som person" har "fel och brister som alla andra".

Inte tillräckligt "vass"

Romson anser vidare att hon "med rätta fått kritik" när hon "inte varit tillräckligt retoriskt vass".

"Som ett av två språkrör har jag också ansvar för den bristande krishanteringen som Miljöpartiet haft de senaste veckorna", skriver Åsa Romson som hävdar att hon välkomnar "relevant och konstruktiv kritik" och att hon är sin egen "hårdaste recensent".

Miljöministern understryker också att det är hennes ansvar att politiken "levererar i linje med de högt ställda förväntningarna".

"Och det är i detta – resultaten som uppnås – som jag hämtar mitt mandat", skriver Romson i debattartikeln där hon uppger att åtta av tio punkter i partiets valmanifest om klimat och miljö "är på väg att infrias". Två av punkterna kräver enligt Romson "mer för att gå i hamn".

Före kongressen

Partiets valberedning ska nu ha ett antal möten för att sedan föreslå två språkrör till kongressen. Enligt Joakim Larsson, sammankallande i valberedningen, siktar man på att göra det innan kongressen börjar den 13 maj.

Hur stort eller litet stödet är för språkrören vill han inte säga. Inte heller om språkrören kommer att informeras om det. Andra frågor han inte vill svara på är hur många distrikt som nominerat några andra personer.

Kan lämna

Miljöpartiets stöd har sjunkit i opinionsmätningarna den senaste tiden, och Fridolin och Romson sade sig nyligen vara redo att lämna sina poster om det kommer förslag på andra med bättre förutsättningar att leda partiet.

Flera av partiets distrikt säger sig vara splittrade i språkrörsfrågan. De distrikten har flera medlemmar som stödjer Gustav Fridolin men vill att Åsa Romson byts ut mot till exempel biståndsminister Isabella Lövin eller kulturminister Alice Bah Kuhnke. Det enda distrikt som sagt att de vill byta ut båda två är Norrbotten.

– Jag jobbar så klart gärna med Åsa, men partiets regler är så att man väljs individuellt, säger Gustav Fridolin.