Nyheter Sverige

Romson: Sverige når klimatmålen

Enligt Åsa Romson kommer Sverige att nå de uppsatta klimatmålen till 2020. Vid hennes sida Rolf Brennerfelt, generaldirektör för SMHI.
Enligt Åsa Romson kommer Sverige att nå de uppsatta klimatmålen till 2020. Vid hennes sida Rolf Brennerfelt, generaldirektör för SMHI.

Den svenska klimatpolitiken är fortsatt framgångsrik. Enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson kommer Sverige kommer att nå de uppsatta klimatmålen till år 2020.

– Sammantaget ser det bra ut och vi kommer att nå eller till och med överträffa de klimat- och energipolitiska målen till år 2020, sade hon vid en presskonferens på tisdagen.

Prognosen ingår i en särskild skrivelse som regeringen överlämnat till riksdagen.

Det stora målet fram till 2020 är en minskning av växthusgasutsläppen från fossila bränslen med 40 procent, jämfört med 1990.

Enligt den bedömning som nu görs kommer Sverige att klara av detta. År 2014 låg minskningen på 24 procent och kurvan över utsläppsminskningar har blivit allt brantare för varje år.

Mål nås med råge

Två andra mål, att andelen förnybar energi ska utgöra minst 50 procent av den totala energianvändningen och att andelen förnybar energi i transportsektorn ska vara minst tio procent, kommer enligt Romson att klart överträffas.

– Vi överträffar dem redan, säger hon.

Ytterligare ett mål är energianvändningen ska vara minst 20 procent effektivare till år 2020. Troligen går Sverige i hamn även här.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson anser att prognosen är ett tydligt bevis för att det inte är så svårt att få ner växthusgasutsläppen som många trott.

– Det här är en global trend som nog gäller för alla utvecklade länder. Problembilden har överdrivits. Nu bör man spänna bågen och höja ambitionerna, säger han.

"Skönmålar utvecklingen"

Axelsson är dock bekymrad över att det låga oljepriset nu medfört att folk kör mer bil igen.

– Jag tycker nog att regeringen skönmålar utvecklingen inom transportsektorn, säger han.

Vid Romsons presskonferens redovisades också SMHI:s arbete med att bygga upp nationell kunskap om klimatförändringarna.

– Vi ser att klimatförändringarna är här. Vi ser att temperaturen ökar. I norra Sverige blir det varmare mycket snabbare än i södra, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör för SMHI.

Jonas Ekströmer/TT
Bilköer i Stockholm. Biltrafiken ökar åter i Sverige. Arkivbild.