Sport

Rosén: "Behöver skärpa till oss"

Växjös Robert Rosén håller Skellefteå som favorit i SM-semifinalen. Arkivbild.
Växjös Robert Rosén håller Skellefteå som favorit i SM-semifinalen. Arkivbild.

Säg Skellefteå – och Växjös fans och spelare fylls av guldkantade minnen från i fjol.Men ska SHL-giganten kunna vältas i SM-semifinalen måste Växjö vara med från start.– Där behöver vi skärpa till oss, säger forwardsstjärnan Robert Rosén som sköt laget vidare från kvarten.

Fjolårets mästarlag har varit sällsynt trögstartat den här säsongen:

+ I grundserien låg laget sist i tabellen efter fem omgångar – till och med bakom slagpåsen Karlskrona. Kvartsfinalplatsen säkrades först med 30 sekunder kvar av sista matchen mot Luleå tack vare motståndartränaren Joakim Fagervalls oväntade drag att plocka ut målvakten.

+ I kvartsfinalserien mot Linköping förlorade Växjö de två första matcherna, men visade styrka och vände till seger med 4–2 i matcher.

– Det funkar i bland att ge motståndarna lite försprång, men det är inget man ska räkna med. Ett lag som Skellefteå behöver inte få något, det ska de få jobba sig till i så fall, säger Rosén inför SM-semifinalserien som startar på fredagskvällen i Skellefteå.

Häftigt guld

För de allra flesta är SHL-giganten Skellefteå ett oöverstigligt hinder och sedan 2013 är Växjö enda laget som lyckats vinna en slutspelsserie mot Västerbottenslaget.

SM-guldet är det häftigaste Rosén har upplevt som hockeyspelare.

– Ja, det måste jag säga. Det var en otrolig upplevelse, helt enormt, och just att det var klubbens första guld. När man vet hur det är att vara med om så vill man gärna göra det igen. Man får energi av det, säger han.

Växjös superkedja med Rosén (2 mål+2 assist i slutspelet), Richard Gynge (3+3) och fjolårets guldskytt Tuomas Kiiskinen (3+3) är förstås en av Växjös nycklar för att besegra Skellefteå.

I grundserien öste trion in sammanlagt 113 poäng.

"Väldigt giftiga"

Tränaren Sam Hallam valde dock att börja slutspelet med enheten splittrad, men vid 0–2-underläge plockades Kiiskinen in förstakedjan igen – och Växjö vann fyra raka matcher.

– Vi kanske fick energi av det. Vi trivs helt klart tillsammans och har hittat en kemi från första dagen av den här säsongen, säger Rosén.

TT: Vad gör att ni passar så bra ihop?

– Vi har lite olika egenskaper som gör att vi blir väldigt giftiga tillsammans. Gynge med sitt målskytte, Kiiskinen med sin lite aviga stil, han fiskar upp lite puckar och jobbar hårt, och sedan försöker jag hitta lite passningar. Vi gillar att ha puck, göra oss spelbara och spela offensivt.

Han är optimistisk inför semifinalserien, men utnämner ändå Skellefteå – som slog ut HV71 i fyra raka matcher i kvarten – till favorit:

– Tabellen ljuger inte, de är knappa favoriter. Men vi känner att vi har ett jättebra lag, så vi har förutsättningarna.

Då behövs en bra start – till att börja med.