Nyheter Världen

Rosa det nya svarta i skogen

Delstatens beslutsfattare hoppas att lagändringen ska locka fler kvinnor att bli jägare. Arkivbild.
Delstatens beslutsfattare hoppas att lagändringen ska locka fler kvinnor att bli jägare. Arkivbild.

Unga jägare i delstaten New York i USA har tidigare varit tvungna att bära självlysande orangea kläder. Men nu får de även välja rosa plagg. Allt i ett försök att locka fler kvinnor att börja jaga.

Liknande lagstiftning i Wisconsin har kritiserats för att vara könsstereotyp och sexistisk. Men några sådana farhågor tycks inte finnas i New York där antalet kvinnor med jaktlicens bara är knapp tiondel av antalet män: 51 000 jämfört med 570 000.

Lin Menninger från Canastota är hängiven jägare, och hon välkomnar förslaget. Dan Ladd, verksam i delstatens förbund för friluftsskribenter, är också positiv.

– Hur kan det vara något dåligt? Det här med rosa är inget att hänga upp sig på, säger han till tidningen The New York Times.

Delstatens lagstiftning om färgen på jägarnas kläder är till för att de ska synas i skogen och minska risken för vådaskjutningar. För 14–15-åringar och deras följeslagare är lagen tvingande, men i New York bär hela 80 procent av storviltsjägarna frivilligt plagg i den färg som brukar kallas säkerhetsorange. Två tredjedelar bär dem också under småviltsjakt.

Majid Sarmadi, professor i textilvetenskap på University of Wisconsin-Madison, säger att rosa har lika bra kontraster som orangea. Färgen är till och med bättre på hösten med alla löv som skiftar i orangea nyanser.

Gus Van Etten, också inbiten New York-jägare, skrattar lite när han får frågan om han kan tänka sig rosa under jakten.

– Jag tror jag håller mig till min vanliga färg, säger han till The New York Times.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset