Sport Sport-topp

Rosberg etta efter startdrama i Kina

Nico Rosberg körde in som ohotad vinnare i F1-loppet i Shanghai. Här med tvåan Sebastian Vettel och trean Daniil Kvijat.
Nico Rosberg körde in som ohotad vinnare i F1-loppet i Shanghai. Här med tvåan Sebastian Vettel och trean Daniil Kvijat.

Formel 1-föraren Nico Rosberg har fått en fin start på säsongen.I Shanghai körde han hem tredje raka segern och drygade ut sin VM-ledning.

F1-loppet i Shanghai fick en galen start. Stallkamraterna Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen i Ferrari kolliderade, Lewis Hamilton tappade en vinge och Daniel Ricciardo fick punktering.

Förvånande nog var samtliga 22 bilar ändå med när loppet drog i gång igen. Nico Rosberg, som startade från pole position, tog direkt ledningen. Närmast bakom honom jagade Daniil Kvijat och Sebastian Vettel.

"Ger inte upp"

När 44 av de 56 varven var avklarade hade Rosberg en ledning på nära en halvminut till bakomvarande Vettel. Rosberg körde slutligen ohotad in som etta, 37 sekunder före tvåan Vettel. Kvijat slutade trea.

Rosberg har nu vunnit alla tre VM-deltävlingar och är 36 poäng före den regerande mästaren Lewis Hamilton.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser, sade Rosberg.

– Lewis är inte så många poäng bakom. 30 poäng är inte mycket, det är en tävling, och han kommer inte att ge upp.

Ericsson nöjd

Längre bak i fältet var det mer dramatik när Lewis Hamilton, som startade från sista position, frenetiskt kämpade för att ta sig upp i fältet. Försöken till klättring stördes dock av inte mindre än fem depåstopp för däckbyte under loppets första 32 varv.

Men när alla däckbyten var avklarade körde Hamilton upp sig. När tio varv återstod låg han på sjunde plats, en position som han i hård kamp med Max Verstappen, lyckades behålla ända in i mål.

– Det är så klart ingen bra känsla, sade Hamilton, som inte har vunnit sedan han säkrade VM-titeln i Texas i oktober.

– Men jag har stort förtroende för det här teamet och jag tror att vi kommer att återhämta oss. När vet jag inte men jag hoppas vi har bättre race framför oss.

Svenske Marcus Ericsson slutade på 16:e plats, och det var han nöjd med.

– Jag tycker att jag återigen har gjort en riktigt stark helg och inga misstag. Jag tycker att jag gjorde jämna tider och det kändes bra i körningen men vi måste få lite uppdateringar så att vi kan hamna högre upp i listan, sade han till Viasat.