Sport

Rose tackar Kallur för motivationen

Sprintern Odain Rose laddar inför inomhus-VM i Portland.
Sprintern Odain Rose laddar inför inomhus-VM i Portland.

Odain Rose var nära att lägga av.Då flyttade han till Falun, började träna med Susanna Kallur – och fick motivationen tillbaka.Nu siktar sprintern på att göra sitt livs 60-meterslopp i inomhus-VM i Portland.

Odain Rose har sagt att han är lat av naturen och har flera gånger drabbats av motivationsproblem under karriären.

Förra våren var läget illa. Rose trivdes inte med träningen i Umeå, bröt med mångåriga tränaren Anneli Johansson och funderade på att lägga spikskorna på hyllan.

Räddningen fanns i Falun.

Där började Odain Rose i juni träna med den svenska friidrottare som mer än någon annan symboliserar såväl kärlek till sporten som en urstark "aldrig ge upp"-mentalitet. Just det: Susanna Kallur.

– Man kommer till träningen, man är lite sliten eller trött. Sedan kommer "Sanna" – värsta energibomben. Hur kan man inte dras med? När hon kommer in och är hur glad som helst så är det svårt att det inte smittar av sig, säger Rose.

Blev kvar

Från början var flytten till Falun, där Rose och Kallur tränar under Torbjörn Eriksson, tänkt som en korttidslösning över sommaren. Men den 23-årige sprintern, som bodde sina tre första levnadsår på Jamaica, blev kvar i Dalarna.

– När jag flyttade dit tänkte jag att varenda dag ska vara en dag i skolan, att nu ska jag lära mig av "Sanna" och "Tobbe". När jag fick stanna har den inställningen funnits kvar, säger Odain Rose.

I inomhus-VM i Portland är han trots sin unga ålder den med mest mästerskapsrutin i Sveriges trupp. Rose fick sitt internationella genombrott när han sprang på 6,62 och blev femma i inomhus-EM i Göteborg 2013.

Det dröjde till i år innan han sprang lika snabbt igen. På de gröna banorna i Oregon Convention Center, där Rose tävlar på fredag, är tanken att det ska gå snabbare än någonsin.

– Jag tror garanterat att det finns mer att ge än vad jag har gjort i år. Jag vill bara bryta den här 60-gränsen någon gång och svenska rekordet (som delas av Peter Karlsson och Patrik Lövgren) är ju 58, säger han.

Små marginaler

Att diskutera placeringsmål i VM är betydligt vanskligare. Startfälten i många grenar är bantade, men det gäller inte herrarnas 60 meter där drygt 60 tävlande kommer till start. Marginalerna är dessutom små – till exempel delar Odain Rose sin årsbästatid med fem andra löpare.

– Så som jag har sprungit tidigare har det handlat mycket om att jag har velat för mycket. Nu låter det sjukt dumt att säga det här, men för mig blir det viktigt att inte vilja för mycket.