Sport

Rosenberg gav Malmö viktig seger

Markus Rosenberg avgjorde sent när Malmö tog en väl behövd seger mot Elfsborg.
Markus Rosenberg avgjorde sent när Malmö tog en väl behövd seger mot Elfsborg.

Markus Rosenbergs sena mål gav Malmö en skön seger med 1–0 mot Elfsborg.– Det var viktigt för oss som klubb och som lag, inklusive mig själv, säger Malmös tränare Allan Kuhn.

Elfsborg och Malmö FF hade bara tagit tre poäng vardera inför mötet på Borås arena. Krisvinden kändes dock mest för Malmö, som av många tippats vinna SM-guld i höst. Förlusterna mot nykomlingen Jönköping, och på hemmaplan mot Sundsvall, hade ställt frågetecken på rad om Malmös lagbygge och den nye danske tränaren Allan Kuhn.

Segern mot Elfsborg var därför desto viktigare.

– Nu har vi fått en okay start på allsvenskan. Fyra matcher, sex poäng. Hade vi förlorat den här så vet jag vad ni alla hade tänkt och sagt, säger Kuhn lugnt på presskonferensen efter matchen.

Jo, någon hade nog föreslagit ett tränarbyte. Men nu är den glödbranden släckt.

Fokus på försvar

Malmö hade satsat på att träna försvarsspel inför mötet med Elfsborg och såg den hållna nollan som en stor framgång.

– Mycket fokus på det defensiva på alla elva. Ligga kompakt och lite lägre än vanligt. Tillbaka till ruta ett i försvarsspelet, beskriver Markus Rosenberg när han intervjuas av SVT.

– Det blev en matchbild som vi ville ha och hade väntat oss, säger segerskytten.

Första halvlek var ofta försiktig, inte särskilt bra, och utan någon het målchans.

Andra halvlek vägde lite åt olika håll fram till målet i 78:e minuten. Elfsborg slog en misslyckad passning i eget försvar. Malmö snappade upp den, och en frispelad Markus Rosenberg kunde lägga bollen i mål.

Sedan kom chanser åt båda håll utan resultat.

Nöjd med jobbet

Elfsborg, också tippat topplag, får nu ta över rollen som ifrågasatt storhet i allsvenskan. Tränaren Magnus Haglund tycker dock att Boråslaget gjorde en stark första halvlek, med fint passningsspel.

– Men vi skapar inte tillräckligt många riktigt heta chanser för att få övertaget att innebära att vi också får en målmässig ledning, säger Haglund.

– Jag är nöjd med arbetsinsatsen vi gör. Vi jobbar väldigt hårt matchen igenom, tillägger Haglund och pekar ut "hårt arbete" som vägen framåt inför mötet med AIK om en vecka.

Malmö får bygga om sitt lag igen, eftersom både Kári Árnason och Anders Christiansen fick varningar som gör dem avstängda i nästa match.