Nyheter Ekonomi Världen

Rousseff-anhängare visade sitt stöd

Regeringsanhängare visade sitt stöd för president Dilma Rousseff runt om i Brasilien. I São Paulo talade expresidenten Lula da Silva.
Regeringsanhängare visade sitt stöd för president Dilma Rousseff runt om i Brasilien. I São Paulo talade expresidenten Lula da Silva.

Runt om i Brasilien gick människor ut på gatorna för att visa sitt stöd för den hårt ansatta presidenten Dilma Rousseff. Protesterna mot hennes agerande fortsätter och oppositionen jobbar nu för att den mutanklagade presidenten ska ställas inför riksrätt.

Omkring 267 000 människor gick ut på gatorna i 55 städer i Brasilien på fredagen för att visa sitt stöd för landets president Dilma Rousseff, uppger polisen. Hennes parti, Arbetarpartiet (PT), hade manat till stöddemonstrationer runt om i landet och enligt partiets egna siffror var det närmare 1,2 miljoner människor som demonstrerade.

Rousseff är hårt ifrågasatt i samband med en korruptionsutredning som pågår kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Lula talade

I landets största stad São Paulo talade expresidenten Lula da Silva, som i torsdags svors in som presidentens kanslichef, inför ett stort antal anhängare. Han sade att "demokrati är det enda sättet att försäkra sig om mångfald och tillväxt i Brasilien".

Samtidigt som Lula da Silva försäkrade om att Rousseff inte kommer att drivas bort från makten, jobbar nu oppositionen för att hon på nytt ska ställas inför riksrätt. I kongressens underhus har en kommission inrättats för att utreda frågan.

Sedan Lula da Silva, under högljudda protester, svors in som presidentens kanslichef har de rättsliga turerna varit många.

Rättsliga turer

En domare i huvudstaden Brasilia försökte blockera utnämningen av Lula da Silva, men hans beslut upphävdes senare, medan en federal domstol gick på motsatt linje. Ytterligare en domstol kom på fredagskvällen svensk tid fram till att Lula da Silva kan tillträda som kanslichef – senare gick en annan domare emot hans beslut – men då låg ännu flera överklaganden av tillsättningen för avgörande i olika domstolar.

Antalet regeringsanhängare som visade sitt stöd för presidenten runt om i landet under fredagen var betydligt färre än de omkring tre miljoner människor som, enligt polisens siffror, demonstrerade mot regeringen under helgen och skanderade om Rousseffs avgång.