Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Rousseff ger inte upp i maktkampen

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff tänker inte ge upp kampen om makten. Arkivbild.
Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff tänker inte ge upp kampen om makten. Arkivbild.

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff tänker inte ge upp kampen om makten.– Jag kommer att kämpa till slutet, säger Rousseff till The Intercept i sin första intervju efter beslutet om att hon ska ställas inför riksrätt.

Efter en över 20 timmar lång debatt för drygt en vecka sedan röstade senaten för att ställa Dilma Rousseff inför riksrätt. Formellt handlar anklagelserna mot presidenten om att hon brutit mot budgetregler genom att maskera ett underskott inför valet 2014 – men själv har hon framhärdat att detta inte är något brott, att det hela är en förklädd kupp från höger.

– Det är inget allvarligt brott, precis som det inte är ett brott mot budgeten. Det är inget brott, säger Dilma Rousseff i en intervju med den amerikanske journalisten Glenn Greenwald för The Intercept.

Politisk högersväng

Dilma Rousseff är avstängd under rättegångsprocessen, som kan pågå i upp till sex månader, vilket inneburit slutet på Arbetarpartiets 13 år långa styre. Hon har ersatts av vicepresidenten Michel Temer, från partiet PMDB, som aviserat en politisk högersväng med åtstramningar för att sanera ekonomin.

Enligt opinionsundersökningar har Temer ett minst lika svagt stöd bland brasilianarna som Dilma Rousseff – och hans nybildade regering har redan fått kritik för sin homogenitet: Den består enbart av vita män.

"Bristande omsorg"

– Det verkar som om den här illegitima interimsregeringen kommer att vara väldigt konservativ i alla avseenden. Ett av dessa är att det är en regering bestående av vita män, utan svarta personer, i ett land som enligt den senaste folkräkning 2010 – och det här tycker jag är viktigt – hade en befolkning där över 50 procent av identifierade sig som personer med afrikanskt ursprung, säger Dilma Rousseff.

– Att inte ha några kvinnor eller svarta personer i regeringen tycker jag tyder på en bristande omsorg om landet du regerar.

Läs också