Nyheter Toppnyheter

Rubio ger upp presidentsatsning

Floridasenatorn Marco Rubio ger upp sina försök att bli Republikanernas presidentkandidat.
Floridasenatorn Marco Rubio ger upp sina försök att bli Republikanernas presidentkandidat.

För några år sedan beskrevs han som Republikanernas stigande stjärna. Nu avslutar en stukad Marco Rubio sin satsning på Vita huset efter en förödmjukande förlust mot Donald Trump i hemstaten Florida.

Men den 44-årige Floridasenatorn kan fortfarande ha framtiden för sig.

– Han kan ställa upp igen om han gör sin hemläxa. Det här var lite för mycket, lite för tidigt, säger Dale Kuehne, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

– Rubio har bara varit senator i en mandatperiod. Han kan exempelvis ställa upp i guvernörsvalet i Florida om två år och skaffa sig mer erfarenhet.

Redan i fjol sade Rubio att han inte ställer upp för omval till senaten i höst, eftersom han ville satsa på presidentvalskampanjen.

Frisk fläkt?

Advokaten Rubio är son till exilkubaner och har vuxit upp i Miami. Han sågs länge som en frisk fläkt inom Republikanerna. För fyra år sedan presenterade han den dåvarande presidentkandidaten Mitt Romney på partikonventet, genom ett emotionellt tal om sin uppväxt och sina hårt arbetande föräldrar.

Men där många trodde att Rubio kunde vara en enande kraft och en länk till spansktalande så kallade hispanics, en väljargrupp som Republikanerna är i stort behov av, har han visat sig vara betydligt mer konservativ än vad många trott. Tea Partystödda Rubio har svajat i sina åsikter om invandring men vill ha stärkt gränskontroll. Och han motsätter sig kärnenergiavtalet med Iran, samkönade äktenskap och abort, under alla omständigheter.

"Roboten Rubio"

En avgörande spik i kistan för hans presidentsatsning var en debatt i New Hampshire i februari, då Rubio mekaniskt upprepade sitt kampanjbudskap i stället för att svara på en fråga och gavs öknamnet "roboten Rubio".

I Floridas primärval fick han 27 procent av rösterna, jämfört med Donald Trumps 45,8 procent.

– Även om det inte är Guds plan att jag ska bli president 2016, eller kanske någonsin, och även om min kampanj i dag avslutas, så är det faktum att jag kommit så här långt ett bevis på hur speciellt USA är, sade han vid sin valvaka.

Paul Sancya/AP/TT
Floridasenatorn Marco Rubio med familj vid valvakan i Miami i Florida. Efter att ha förlorat primärvalet i sin hemstat ger Rubio upp försöken att bli Republikanernas presidentkandidat.
Paul Sancya/AP/TT
Floridasenatorn Marco Rubio omfamnas av sin familj efter att ha meddelat att han ger upp sin satsning för att vinna Republikanernas presidentkandidatur.