Nyheter Sverige

"Rutinerade krafter och säkra kort"

Stefan Löfven med nya och nygamla statsråd.
Stefan Löfven med nya och nygamla statsråd.

Stefan Löfvens regeringsombildning får ett blandat mottagande på dagstidningarnas ledarsidor. Flera verkar dock vara överens om att statsministern nu fått in mer erfarenhet och rutin i regeringen.

Moderata Barometern skriver att Stefan Löfven nu satsar på etablerade och rutinerade politiker, i en ministär som tidigt präglades av en viss praktikantkänsla. Men saknar också de politiska visionerna när statsministern "toppar" sitt lag strax före halvtid.

Även oberoende socialdemokratiska Aftonbladet anser att det överlag är kompetenta och stabila personer som utsetts till nya ministrar. Men tidningen noterar också att ett gäng nya ministrar inte automatiskt leder till den nystart som behövs för regeringen: "För detta krävs även ny politik".

Enkla jobb

Oberoende liberala Sydsvenskan noterar att det inte längre rynkas på näsan åt låglönejobb, när den ombildade regeringen får två ministrar – Mikael Damberg (S) och nykomlingen Karolina Skog (MP) – med ett särskilt ansvar för att få fram enkla jobb.

Norrländska Socialdemokraten kallar statsministern en "stadig gråsosse" snarare än en revolutionär – även när han förändrar sin regering. Samtliga förändringar i regeringen känns som "rutinerade krafter och säkra kort", skriver tidningen.

Centerpartistiska Östersunds-Posten skriver att den ombildade regeringen knappast är den som Socialdemokraterna behöver för att säkra en valseger 2018. Samtidigt noterar tidningen att om Mikael Damberg ror i land sitt nya ansvar för att ta fram enkla jobb har han en ljus framtid.

Linde välkommen

Liberala Göteborgs-Posten kallar regeringsombildningen för snål – inte alls den nystart Löfven skulle behöva. Utnämningen av Ann Linde (S) som EU- och handelsminister, med många aktuella och viktiga frågor i portföljen, anser tidningen visserligen vara ett välkommet beslut – med brasklappen "från den regering som fram tills nyligen tycktes vilja prioritera bort EU-frågorna".

Oberoende borgerliga Östgöta Correspondenten saknar djärva grepp i ombildningen av regeringen, som man anser mestadels ha varit fylld av amatörmässiga statsråd.