Nyheter Världen

Rwanda uppges ha tränat rebeller

Polis i Burundi griper en man efter en granatattack i huvudstaden Bujumbura under onsdagen.
Polis i Burundi griper en man efter en granatattack i huvudstaden Bujumbura under onsdagen.

Burundiska flyktingar har rekryterats och tränats i Rwanda med målet att störta Burundis president Pierre Nkurunziza, enligt en ny rapport.Vittnesmålen spär på oron om att de eskalerande våldsamheterna i landet ska utvecklas till ett inbördeskrig.

Den hemligstämplade rapporten, som skrivits av experter som övervakar sanktionerna mot grannlandet Kongo-Kinshasa, har lämnats in till FN:s säkerhetsråd. Den innehåller vittnesmål från 18 rebellsoldater i Burundi som berättar att de tränats i skogen, efter att ha rekryterats från ett flyktingläger i östra Rwanda.

Rebellsoldaterna, varav sex är barn, säger att de fått träning i militär taktik och i att hantera maskingevär, granatkastare och minor.

Rekryterna transporterades av militärfordon, ofta eskorterade av rwandiska soldater, enligt rapporten.

"De uppgav att deras slutliga mål var att få bort den burundiske presidenten Pierre Nkurunziza från makten", skriver FN-experterna.

Rwandas FN-ambassadör Eugene Gasana avfärdar anklagelserna om att rebeller ska ha tränats i landet.

Det var när Nkurunziza omvaldes för en tredje presidentperiod förra året som Burundi kastades in i en politisk kris. Hittills har 439 människor dödats i oroligheter, enligt FN, och över 240 000 människor har flytt landet.

Oron har stigit för att krisen ska utvecklas till en blodig konflikt med etniska förtecken, med paralleller till folkmordet i Rwanda 1994.