Nyheter Världen

Ryktbar bordellmamma död

Fernande Grudet, mer känd som bordellmamman Madame Claude, i fransk tv 1986 i samband med en skatteaffär. Nu är hon död. Arkivbild.
Fernande Grudet, mer känd som bordellmamman Madame Claude, i fransk tv 1986 i samband med en skatteaffär. Nu är hon död. Arkivbild.

Madame Claude, Frankrikes mest ökända bordellvärdinna, har gått bort 92 år gammal.– Hon tar många hemligheter med sig, säger en tidigare polischef i Paris.

Hennes riktiga namn var Fernande Grudet. Redan på 50-talet blev hon omtalad med verksamhet på exklusiva paradgatan Champs Elysées i den franska huvudstaden.

Under sin kulmen på 60-talet höll sig Madame Claude med runt 500 lyxprostituerade. Hon utnyttjade misslyckade modeller och skådespelerskor och kallade dem "Claudettes".

Enligt rykten innehöll kundregistret synnerligen berömda namn som exempelvis John F Kennedy, Marlon Brando, Muammar Gaddafi och shahen av Iran.

Förre polischefen Claude Cances, som i fjol gav ut en bok om osedlighetsbranschen, uppger att Madame Claude blev polisinformatör på 60-talet vilket räddade henne från åtal.

– Hon var en legendar, säger han.

Till sist åkte hon fast för skattebedrägeri och flydde till USA. Tillbaka i Frankrike öppnade hon bordell på nytt vilket slutade i ännu ett fängelsestraff på 90-talet.

Françoise Fabian spelade henne i en film från 1977 och de träffades för rollen.

– Det var en hemsk kvinna. Hon föraktade män och kvinnor lika mycket. Män var plånböcker. Kvinnor var hål, säger skådespelerskan till tidskriften Vanity Fair.

Madame Claude dog i lördags i Nice på Rivieran efter lång tid på sjukhus.