Sport

Rysarmatcher väntar för Sverige

Sloveniens Ziga Mlakar skjuter under OS-kvalmatchen mot Spanien i Malmö arena.
Sloveniens Ziga Mlakar skjuter under OS-kvalmatchen mot Spanien i Malmö arena.

Drömscenariot försvann och Sverige fick en rysarväg mot OS i Rio de Janeiro.– Vinner vi mot Slovenien ser det ändå positivt ut, säger Kim Andersson efter OS-kvalsegern mot Iran (34–19).

Iran avfärdades enkelt, men Sloveniens skrällseger mot Spanien (24–21) gör OS-kvalet i Malmö till en vidöppen historia.

– Lite överraskande Jag trodde att Slovenien skulle gå på pumpen mot Spanien. I mina ögon tycker jag att Spanien är ett bättre lag, men jag vet om de inte kommer upp i nivå eller om det är Slovenien som spelar väldigt bra, säger högernian Kim Andersson efter storsegern mot Iran.

Kan krävas tre poäng till

Nu kan det krävas tre blågula poäng inom loppet av 24 timmar mot Slovenien (lördag) och Spanien (söndag) för att Sverige även ska få sina handbollsherrar till Rio de Janeiro i sommar. Tidigare i år blev damlandslaget OS-klart via ett framgångsrikt kval i Ryssland.

– Men vi visste på förhand att det är tre matcher. Vårt drömscenario hade varit att matchen mot Slovenien hade varit direkt avgörande, men vi vinner vi där ser det ändå väldigt positivt ut för fortsättningen, säger Kim Andersson.

Högersexan Niclas Ekberg är inne på samma linje:

– Vi har fokus på våra matcher, men det är klart att det hade ju kunnat vara klart på söndag. Men vi måste hålla fokus. Vi ska vinna mot Slovenien, säger Ekberg, målkung när Sverige tog OS-silver i London 2012.

TT: Slovenien som motståndare?

– Det blir en svår nöt att knäcka. Vi har mött dem mycket de senaste åren och vi kan varandra väl. Det är ett väldigt starkt lag. De är luriga att möta och de spelade jämnt med Spanien i EM, säger Ekberg.

Förbundskaptenen Staffan Olsson:

– Det visar att det är tre bra lag här och Slovenien var ganska nära att slå Spanien även i EM. Så jag har inte lagt så mycket fokus på andra resultat, vi vet vad vi har framför oss den här helgen. Det var ett av resultaten som kunde hända, säger Olsson.

Olsson ser inte att Sveriges chanser till OS-spel har minskat.

– Inte så länge vi sköter våra kort, säger han.

Andersson premiärskytt

Kim Andersson tackade nej till EM i Polen, men när Ystadsstjärnan fick frågan av förbundskaptensduon Staffan Olsson och Ola Lindgren att vara med i OS-kvalet i Malmö Arena omvärderade han sitt beslut. Nu inledde han målskyttet mot Iran efter knappt 1.30 minuter.

– Då fick man lite utlopp för de känslor man byggt upp under några dagar här, säger högernian.

– Det var härligt att vara tillbaka. Gott att vinna inför publiken här i Malmö och att stänka dit några bollar.