Nyheter Världen

Rysk-amerikansk enighet om vapenvila

De amerikanska och ryska utrikesministrarna John Kerry och Segej Lavrov har enats om en ny form av vapenvila i Syrien. Arkivbild.
De amerikanska och ryska utrikesministrarna John Kerry och Segej Lavrov har enats om en ny form av vapenvila i Syrien. Arkivbild.

USA och Ryssland har enats om en vapenvila i ny form som ska gälla även Aleppo i Syrien.FN-sändebudet Staffan de Mistura varnar för en ny flyktingvåg om striderna i storstaden Aleppo inte upphör.

I överenskommelsen mellan USA och Ryssland ingår också att de båda makterna ska försöka stärka övervakningen av vapenvilan, uppger det amerikanska utrikesdepartementet. Det är viktigt att Ryssland påverkar al-Assads regim att följa det nya arrangemanget medan USA gör samma sak med rebellgrupper står det i ett uttalande.

Striderna iden syriska storstaden Aleppo måste upphöra, konstaterar de Mistura.

– Alternativet är i sanning tämligen katastrofalt, för vi kan se 400 000 människor röra sig mot den turkiska gränsen, säger han efter ett möte i Berlin.

"En tragedi"

Den vapenvila som slöts den 27 februari mellan den syriska regimen och flera rebellgrupper och som medförde ett kort relativt lugn i det krigshärjade Syrien har i stort sett kollapsat. Storstaden Aleppo har varit särskilt utsatt när striderna blossat upp igen. Flera sjukhus har beskjutits och minst 270 människor har dödats sedan den 22 april.

FN:s säkerhetsråd ska under onsdagen samlas för att diskutera läget i staden.

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier och hans franske kollega Jean-Marc Ayrault träffade i dag de Mistura och den syriske oppositionsledaren Riad Hijab i Berlin.

– Det som händer i Aleppo är en tragedi som kräver en starkare reaktion. Det är ett hemskt drama som inträffar där med offer, och regimen i Damaskus bär det fulla ansvaret, säger Ayrault.

Större vapenvila

Steinmeier pekar på att just Aleppo-frågan är en nyckel för att få fart på fredssamtalen igen.

– Jag tror att alla inser och kan komma till slutsatsen att det inte kan bli någon återgång till de politiska samtalen i Genève om inte en vapenvila i och omkring Aleppo inte respekteras, säger han.

Riad Hijab sade inför samtalen att det måste råda vapenvila i hela Syrien, inte bara i begränsade områden.

Öster om huvudstaden Damaskus har minst 22 flygräder genomförts mot rebellkontrollerade områden i Ghouta, enligt Syriska människorättsobservatoriet, som rapporterar om kriget från Storbritannien.