Sport

Rysk dopning beordrad av regeringen

IOK:s ordförande Thomas Bach har kallat till telefonmöte på tisdag för att diskutera Wadas senaste uppgifter om utbredd rysk dopning. Arkivbild.
IOK:s ordförande Thomas Bach har kallat till telefonmöte på tisdag för att diskutera Wadas senaste uppgifter om utbredd rysk dopning. Arkivbild.

Två veckor före OS rapporterar antidopningsbyrån Wada att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning inför och i samband med att landet arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS året därpå och sim-VM i fjol.– IOK kommer inte att tveka att utfärda hårdast möjliga åtgärder mot de idrottare eller organisationer som är inblandade, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Så sent som i förra veckan manade den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach till lugn:

– Vad vi måste göra är att ta beslut baserade på fakta och att hitta en balans mellan ett kollektivt ansvar och rättvisa för individen.

På måndagseftermiddagen var tonläget annorlunda sedan den internationella antidopningsbyrån Wadas rapport kom emellan – och nu ska IOK arrangera ett telefonmöte på tisdag för att ta några första beslut, beslut som kan omfatta tillfälliga sanktioner och påföljder gällande ett ryskt OS-deltagande.

Måndagens rapport riktar svidande kritik mot Ryssland som idrottsnation. Fusket har varit utstuderat, omfattande – och har förgreningar högt upp i den ryska regeringsapparaten.

Rysslands president Vladimir Putin sade i en kommentar att Wadas rapport grundar sig på en enda mans slutsatser och att den olympiska rörelsen kan vara nära att splittras. Putin sade också att samtliga inblandade som namngetts i rapporten tills vidare kommer att stängas av, men han har också bett Wada om utförligare information.

Bytte ut prover

Enligt Wadas utredning har den ryska regeringen "beordrat och kontrollerat" dopningen med hjälp av den ryska säkerhetstjänsten FSB. En snillrik anordning skapades enkom för att hjälpa ryska idrottare att använda otillåtna substanser utan risk för upptäckt.

– Laboratoriet i Sotji (värdstad för vinter-OS 2014) drev ett unikt system för att byta ut tester, för att göra det möjligt för dopade ryska idrottare att tävla i vinter-OS, säger den kanadensiske professorn Richard McLaren, som lett utredningen.

Metoden att byta ut prover ska ha använts även under friidrotts-VM i Moskva 2013.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko har tidigare med kraft avvisat alla anklagelser.

Misstankar om statsstödd rysk dopning hade cirkulerat redan inför OS i Sotji. Att misstankarna hade bäring bekräftades i maj i New York Times i en intervju med Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva.

Rodtjenkov hävdar att han försåg dussintals idrottare, däribland 15 medaljörer, med otillåtna substanser inför vinter-OS i Sotji. Och att han har hjälpt till att sopa undan spåren. Rodtjenkov säger också att det förekom rysk massdopning inför OS i London 2012, i friidrotts-VM i Moskva året därpå och inför fjolårets sim-VM i Kazan.

OS runt hörnet

Frågan är vad Wadas rapport, publicerad 18 dagar före OS-invigningen, får för konsekvenser för ett ryskt OS-deltagande. Sedan tidigare har det internationella friidrottsförbundet (IAF) tagit beslut att stänga ute ryska friidrottare från spelen. Några få ryssar har fått dispens att få tävla, men under olympisk flagg.

I helgen läckte uppgifter ut om att den amerikanska antidopningsbyrån USADA vill förbjuda alla ryska idrottare från att tävla i Rio-OS, ett förslag som får stöd av Inado, de nationella antidopningsorganisationernas samarbetsorgan. Men även mothugg, till exempel från det internationella gymnastikförbundet (FIG):

"FIG ställer sig bakom IOK:s nolltolerans mot dopning, men förbundet är fast övertygat om att inte alla ryska idrottare ska stängas av och betraktas som skyldiga på grund av fusk som förekommer inom andra idrotter och förbund", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset