Nyheter Världen

Rysk ilska över "ukrainska intrång"

President Vladimir Putin är upprörd över vad han kallar två väpnade ukrainska försök till intrång på Krim.
President Vladimir Putin är upprörd över vad han kallar två väpnade ukrainska försök till intrång på Krim.

Ryska säkerhetstjänsten FSB uppger att två väpnade ukrainska försök till intrång på Krim har avvärjts och att ett spionnätverk har oskadliggjorts på halvön. Ukraina tillbakavisar uppgifterna som "falsk information".

Enligt FSB har minst två väpnade sammandrabbningar skett vid gränsen mellan Krim och Ukraina. Det skulle i så fall vara den allvarligaste upptrappningen sedan Ryssland annekterade Krim 2014.

– Det här är mycket alarmerande nyheter. De facto har vår säkerhetstjänst förhindrat intrång i territoriet av en sabotage- och spaningsgrupp från Ukrainas försvarsdepartement, sade president Vladimir Putin till ryska medier.

Intrångsförsöken ska ha skett under natten till den 7 augusti och morgonen den 8 augusti. Flera personer uppges ha gripits vid händelserna, däribland en ukrainsk militär underrättelseofficer. Stora mängder vapen och ammunition ska ha beslagtagits.

– På rysk sida var det två förluster – två soldater dödades. Vi kommer självklart inte att låta sådana saker glida förbi, sade Putin.

Ukrainska nationella säkerhetsrådets chef Oleksandr Turtjynov avfärdade uppgifterna som "hysteriska och falska" och sade att Ryssland försöker skapa skräck på Krim.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset