Nyheter Världen

Rysk mediemogul dog av huvudskador

Michail Lesin (i mitten) vid en presskonferens tillsammans med dåvarande premiärministern Vladimir Putin och inrikesministern Vladimir Rushailo 1999. Arkivbild.
Michail Lesin (i mitten) vid en presskonferens tillsammans med dåvarande premiärministern Vladimir Putin och inrikesministern Vladimir Rushailo 1999. Arkivbild.

Amerikansk polis utreder om Michail Lesin, tidigare känd som Rysslands propaganda-tsar, har bragts om livet.Enligt den rättsmedicinska undersökningen dog Lesin, som hittades död på ett hotellrum i Washington, av trubbigt våld mot huvudet.

Michail Lesins familj har tidigare sagt att den före detta Kremltrogne mediemogulen dog av en hjärtattack. Men nu utreder polisen om 57-årige Michail Lesin utsattes för ett brutalt överfall innan han hittades död i sitt rum på ett billigt hotell i Washington för drygt ett år sedan, rapporterar Reuters.

Utöver det kraftiga våldet mot huvudet, hade Lesin skador på hals, överkropp, ben och armar, enligt den rättsmedicinska undersökningen.

Många spekulationer

Washington måste klargöra vad som hänt och bidra med "relevant officiell information om hur utredningen fortskrider", sade en talesperson för det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande på fredagen.

Samtidigt frodas konspirationsteorierna i ryska medier efter de nya uppgifterna. Många frågar sig varför det tagit så lång tid innan dödsorsaken offentliggjorts. Och en oppositionell bloggare spekulerar i att Lesin inte alls är död utan förser FBI med information och att hans "död" är del i ett vittnesskyddsprogram, skriver The Washington Post.

Andra riktar misstankarna mot Kreml, då Lesin är en av flera "obekväma" ryssar som dött under mystiska omständigheter den senaste tiden.

Anklagades för penningtvätt

Lesin har haft en ledande roll i omvandlingen av det ryska medielandskapet, där Kreml nu kontrollerar ett stort antal medier. Han var medieminister 1999–2004 och har bland annat arbetat som chef i bolaget Gazprom-media.

2014 uppmanade Mississippisenatorn Roger Wicker polisen att utreda om Michail Lesin ägnat sig åt penningtvätt i USA, sedan hans familj köpt ett flertal lyxfastigheter i Kalifornien, rapporterar BBC.

Vad Lesin gjorde i Washington vid sin död är inte känt.

Andrew Harnik/AP/TT
Hotell Dupont Circle i Washington, där Michail Lesin hittades död. Arkivbild.