Sport

Rysk OS-mästare dopad: "Bara sorgligt"

Semjon Elistratov. Arkivbild.
Semjon Elistratov. Arkivbild.

Rysk idrott skakas av två nya dopningsfall.Den regerande OS-mästaren i shorttrack, Semjon Elistratov, och den femfaldige skridskovärldsmästaren Pavel Kulizjnikov har båda testats positivt för meldonium.

Mindre än ett dygn efter att tennisstjärnan Maria Sjarapova berättat att hon använt meldonium kom nya dopningsavslöjanden från Ryssland.

R-Sport uppger att Semjon Elistratov och Pavel Kulizjnikov åkt fast för samma ämne. Elistratov var med i det ryska stafettlaget som 2014 vann OS-guld på hemmaplan.

Kulizjnikov är en av skidskosportens största stjärnor och tog två guld i distans-VM tidigare i år.

Slog världsrekord

– Det är bara sorgligt. Det är andra gången han åker fast dessutom, säger den svenske skidskokaptenen Mattias Hadders till TT.

– Första gången var som junior. Sedan kom han tillbaka som en raket och slog allt och alla med stor marginal. I år har han slagit världsrekord på 500 meter. Det är klart att det har varit misstänkt.

Tidigare i år har även den ryska konståkaren Jekaterina Bobrova och cyklisten Eduard Vorganov åkt fast för meldonium – samma ämne som den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi testats positivt för.

– Man har bara väntat på att även skridskosporten skulle dras in i det här, säger Hadders.

Friidrottarna avstängda

Idrottsministern Vitalij Mutko uppger att det ryska idrottsministeriet varnade landets idrottare för meldonium redan innan det förbjöds vid årsskiftet.

Sedan tidigare är rysk friidrott är avstängt från allt internationellt utbyte efter avslöjandet om systematisk dopning och riskerar att missa OS i sommar. Nu säger Mutko till R-Sport att Ryssland kommer att behöva tre-fyra år för att bli av med dopningsproblemet.

– Vi har precis börjat jobba med det, säger han.