Sport

Rysk rodd och tyngdlyftning stoppas

Ryska roddare stoppas från OS. Arkivbild.
Ryska roddare stoppas från OS. Arkivbild.

Idrottens skiljedomstol, Cas, har avvisat överklagan från 17 ryska roddare och samtliga åtta ryska tyngdlyftare.De 25 stoppas nu från att vara med i OS.

Roddarna var en del av en grupp ryska idrottare som överklagat beslutet om att stänga av ryska idrottare från OS-medverkan eftersom de inte testats för dopning enligt Internationella olympiska kommitténs nya kriterier om att ryssar måste ha dopningstestats utanför hemlandet.

Alla ryska tyngdlyftare nekades OS-medverkan av Cas under onsdagskvällen. De gick på Internationella tyngdlyftningsförbundets linje att stoppa ryssarna, ett beslut som hade överklagats.

"Överklagan har blivit avslagen", meddelar Cas generalsekreterare Matthieu Reed till Reuters.

Cas har fler ryska OS-ärenden att ta ställning till före invigningen i Rio de Janeiro på fredag. De rör tre simmare och en brottare.

Den ryske seglaren Pavel Sozykin ser ut att ha bättre tur. På onsdagen tog det internationella seglingsförbundet tillbaka beslutet att utestänga honom från OS. Efter att ha rådgjort med Internationella olympiska kommittén, IOK, var det en enig förbundsstyrelse som upphävde avstängningen.

Men Sozykin får vänta på ett definitivt klartecken från IOK. Internationella olympiska kommittén, IOK, har en panel på tre ledamöter som slutligen avgör vilka som får tävla eller ej.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset