Sport Sport-topp

Rysk seger – till slut

Rysslands lagkapten Pavel Datsiuk bidrog med två målgivande passningar mot Kazakstan.
Rysslands lagkapten Pavel Datsiuk bidrog med två målgivande passningar mot Kazakstan.

Ryssland har knappast fått någon lysande start på ishockey-VM på hemmaplan. Det blev förlust mot Tjeckien i premiären. Mot Kazakstan blev det förvisso seger med 6–4 och tre poäng, men det satt långt inne.

Kazakerna, som på lördagen besegrade Schweiz på straffar, höll jämna steg med hemmanationen genom en målrik förstaperiod som slutade 3–3. Då klev Anton Belov fram och tryckte in 4–3 till Ryssland i den andra perioden. Kazakstan kvitterade dock direkt i inledningen av den tredje, genom Maxim Semjonov i spel fem mot fyra. Men Belov såg till att åter sätta Ryssland i förarsätet med sitt andra mål för dagen, fyra minuter in i tredje perioden.

Roman Lijubimov satte sedan 6–4 till Ryssland i numerärt överläge när drygt elva minuter återstod, vilket sedermera blev slutresultatet.

Även Norge tog första segern i VM, efter den inledande förlusten mot Danmark. Norrmännen besegrade Schweiz med 4–3 efter förlängning. Andreas Martinsen gjorde det avgörande målet.

– Synd att vi inte fick tre poäng men två är ändå bättre än ett. Alla poäng är viktiga och vi ska försöka ta så många vi bara kan, säger Norges stjärna Mats Zuccarello och fortsätter:

– Jag tycker att vi gjorde en bra match. Det var ett bra lag vi ställdes emot och det är klart att de fick sina chanser. Men alla gjorde sitt och vi fick med oss två poäng.