Sport

Rysk simchef: Som kalla kriget

Amerikansk kritik mot Julia Jefimova kan ses som ett nytt kallt krig, anser Rysslands simchef Vladimir Salnikov.
Amerikansk kritik mot Julia Jefimova kan ses som ett nytt kallt krig, anser Rysslands simchef Vladimir Salnikov.

De amerikanska kommentarerna om simmaren Julia Jefimovas OS-deltagande påminner Rysslands simchef Vladimir Salnikov om kalla kriget mellan USA och Ryssland.

– Jag tycker att hela atmosfären är väldigt konstig. Situationen är liknande den vi hade under kalla kriget, Ryssland mot Amerika och många som hällde bränsle på brasan. Det här är en andra omgång, men jag tror att vi överlever det, säger han.

Bröstsimsstjärnan Julia Jefimova har varit dopningsavstängd två gånger och det var länge oklart om hon skulle få starta i Rio. Hon fick klartecken av skiljedomstolen Cas bara ett par dagar före sin första start. Jefimova simmade till sig ett silver på 100 meter bröstsim, men buades ut av publiken och fick efteråt bitska kommentarer från amerikanska simmare, bland annat storstjärnan Michael Phelps:

– Att hon får simma här gör mig jävligt förbannad, rasade Phelps.

Jennie Johansson, som precis missade att gå till final på 100 m bröstsim, tyckte inte att Jefimova skulle tillåtas vara med i OS. Det gjorde inte heller inte segraren i loppet, amerikanskan Lilly King, vilket Salnikov reagerar på.

– Givetvis har hon rätt till sin åsikt, men man måste vara objektiv och respektfull, säger han.

Det kalla kriget mellan stormakterna USA och Ryssland fick återverkningar på idrotten på 1980-talet då länderna bojkottade var sitt olympiskt sommarspel i Moskva respektive Los Angeles. Salnikov var själv framgångsrik simmare på 1980-talet och tog då fyra OS-guld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset