Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Ryska fotbollsfans utvisas

Ryska supportrar attackerar engelska efter ländernas 1–1-match i EM.
Ryska supportrar attackerar engelska efter ländernas 1–1-match i EM.

Ryska fotbollssupportrar är på väg att kastas ut ur Frankrike på grund av misstankar om att de deras inblandning i oroligheterna i Marseille i helgen.

– De utvisas för att de helt enkelt inte kan få vara kvar, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls.

De franska myndigheterna har identifierat 29 ryssar på ett hotell i närheten av Marseille. Några av dem har redan förts till en plats nära franska gränsen.

Ryssarna misstänks ha varit med och startat bråk med engelska supportrar i samband med EM-matchen mellan Ryssland och England i lördags. 35 personer skadades, varav tre allvarligt. För en av de skadade är läget kritiskt men stabilt.

Fransk polis har också stoppat en buss med ryska supportrar på väg till Rysslands nästa spelort Lille.

– Polisen vill utvisa 50 personer inklusive helt oskyldiga kvinnor, säger Alexander Sjprygin, ledare för den ryska supporterorganisationen.

Han säger att den ryske konsuln har kommit till platsen, i närheten av Cannes, för att försöka förhindra att bussen stormas av polisen.

I samband med oroligheterna i Marseille greps 20 personer, dock ingen ryss, trots att den franske åklagaren Bryce Robin hävdade att ett 150-tal ryska huliganer var huvudansvariga för oroligheterna. Två britter har dömts till tre respektive två månaders fängelse.

Kreml ryter ifrån

Den ryska regeringen anser att våldet som de ryska supportrarna varit inblandad i är oacceptabel och ber nu landets fotbollsledare och andra grupper att se till att de ryska EM-supportrarna sköter sig.

Chefen för Englands fotbollsförbund (FA), Greg Dyke, är orolig för nya sammandrabbningar mellan ryska och engelska fotbollssupportrar i Lille de kommande dagarna och ber i ett brev den franska polisen att "snarast möjligt se till att ha en samordnad och effektiv plan på plats".

Ryssland kan straffas

Ryssland spelar match mot Slovakien i Lille i morgon eftermiddag. England ska på torsdag möta Wales i den närliggande staden Lens. De engelska supportrarna har tidigare ombetts att ladda upp i Lille inför det brittiska mötet på torsdag.

Uefa ska i dag meddela vilket straff som Ryssland ska få efter incidenterna på arenan i Marseille där ryssar ropade rasistiska tillmälen, tände fyrverkerier och efter matchen hoppade över till sektioner med engelska supportrar och började slåss.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset