Sport

Ryska OS-truppen blir 271 idrottare

Till OS i London 2012 skickade Ryssland 436 aktiva. Det blir långt färre i Rio. Arkivbild.
Till OS i London 2012 skickade Ryssland 436 aktiva. Det blir långt färre i Rio. Arkivbild.

271 får åka. 118 stoppas. Den ryska OS-truppen är fastslagen, meddelar internationella olympiska kommittén IOK.Samtidigt anser idrottens skiljedomstol, Cas, att IOK inte har rätt att stoppa någon som har avtjänat tidigare dopningsstraff.

Elva boxare, en kanotist, 29 simmare, några konstsimmare, ett vattenpololag, en golfare och en drös skyttar blev några av de sista att få klartecken att tävla för Ryssland i OS, uppger nyhetsbyrån R-Sport enligt Reuters.

Exakt storlek på den ryska OS-truppen meddelade IOK först på torsdagskvällen: 271 idrottare får vara med, att jämföra med de 389 som utgjorde Rysslands ursprungliga trupp. Alltså stoppas 118 idrottare från att vara med.

Oense med IOK

IOK:s ordförande Thomas Bach sade på torsdagen att han är fortsatt fast övertygad om att IOK:s beslut – att inte stänga av hela den ryska truppen utan i stället göra en individuell bedömning men med extra hårda dopningskrav – var det rätta.

– Jag kan se idrottarna i ögonen, jag har ett väldigt rent samvete. I en så här svår situation, det finns bra argument på båda sidor, så kan man inte förvänta sig att ha ett hundraprocentigt stöd. Det går inte. Det är för många argument och för mycket känslor inblandat, säger Thomas Bach.

Men nästan exakt samtidigt som IOK meddelade hur stor den ryska truppen skulle bli, kom idrottens skiljedomstol Cas med det oväntade beskedet att man ger en simmare och två roddare delvis rätt i sina överklaganden, uppger Reuters. Simvärldsmästarinnan Julia Jefimova och roddarna Anastasia Karabelsjikova och Ivan Podsjivalov var tre av dem som automatiskt stoppades från OS av IOK, eftersom de tidigare hade varit avstängda för dopning.

Enligt Cas har IOK helt enkelt inte rätt att stoppa idrottare på det sättet, då man inte kan bestraffas två gånger för ett dopningsbrott. Cas har nu skickat ärendena vidare till internationella simförbundet och internationella roddförbundet, och domstolens besked öppnar samtidigt för en hel rad överklagansärenden från andra ryska idrottare, säger Cas generalsekreterare. Och tid finns, trots att OS-invigningen hålls på fredag, säger han.

– Vi kan klara av ett överklagande inom 24 timmar, så allt är möjligt, säger Cas generalsekreterare Matthieu Reeb till Reuters.

"Det är orättvist"

Ryska olympiska kommitténs ordförande Alexander Zjukov tycker att IOK har behandlat Ryssland orättvist, i synnerhet när det gäller friidrotten. Där stoppas alla ryssar, exempelvis stavhopparen Jelena Isinbajeva och häcklöparen Segerj Sjubenkov. Samtidigt välkomnas bland andra USA:s Justin Gatlin, tidigare dopningsavstängd, till Rio.

– Det är orättvist att vissa ryska idrottare som Jelena Isinbajeva och Sjubenkov, som aldrig har anklagats för dopning, inte tillåts tävla. Samtidigt får andra idrottare, som Gatlin, vara med, säger Alexander Zjukov enligt AFP.

Efter den uppmärksammade Wada-rapporten, som avslöjade systematisk och statsstödd dopning i landet, har det varit en utdragen process, där även Idrottens skiljedomstol Cas haft en central roll. Det har gjort att många ryska stjärnor de senaste veckorna levt i osäkerhet.

– Det här är en situation som vi aldrig hoppas hamna i igen. Därför har IOK också begärt att hela dopningssystemet i OS ska ses över, säger Thomas Bach.

– Men vi vill på det här sättet skicka ett tydligt meddelande till de rena idrottarna där ute, och det är: Man kan vara ren och lyckas även inom gränserna för ett sådant här system.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset