Sport

Ryske ministern: "Vi har gjort allt"

Ska Jelena Isinbajeva få chansen att ta ett fjärde OS-guld i stavhopp? Arkivbild.
Ska Jelena Isinbajeva få chansen att ta ett fjärde OS-guld i stavhopp? Arkivbild.

På fredagen avgörs det om de ryska friidrottarna ska få vara med i OS eller inte.Idrottsministern Vitalij Mutko anser att Ryssland gjort allt som krävts för att avstängningen ska hävas.Wadas senaste rapport visar motsatsen.

– Till slut har vi uppfyllt alla kriterier, allt som krävdes av oss. Alla aktiva är under kontroll, säger Mutko till nyhetsbyrån Interfax.

Han säger också att man är redo att hjälpa den internationella antidopningsbyrån Wada med att dopningstesta de ryska idrottarna.

– Behöver ni regeringens hjälp, säg bara till. Vänta inte till sista minuten. Vi kommer att se till att dopningstestarna kan besöka vilken stad som helst.

Hotade testpersonal

Frågan är om inte Mutkos löften kommer för sent.

Internationella friidrottsförbundet, IAAF, ska på fredagen besluta om avstängningen av rysk friidrott ska kvarstå eller hävas. IAAF stängde av Ryssland i november efter avslöjanden om systematisk dopning.

Wadas senaste rapport vittnar om fortsatta problem med dopning i Ryssland, med positiva dopningstester, tester som ogiltigförklarats och framför allt att många dopningstester inte kunnat genomföras på grund av att testpersonalen inte fått tillgång till de aktiva. Bland annat har testpersonal hotats av beväpnad statlig personal då de försökt att åka till stängda militärområden där tävlingar hållits.

– Dessa anklagelser måste analyseras av våra experter på idrott, säger Kremls talesman Dimitrij Peskov, uppger Reuters.

– Det har tidigare funnits anklagelser från Wada som har baserats på konkreta fakta. Men vad är de senaste anklagelserna baserade på?

Granskningsgrupp

För att avstängningen ska hävas ska det ryska friidrottsförbundet ha uppfyllt en rad kriterier. Den norska antidopningsexperten Rune Andersen har lett en särskild granskningsgrupp vars rapport ligger till grund för IAAF-styrelsens beslut.