Sport

Ryssland hotas med rött kort i EM

Ryska supportrar attackerar engelska fans efter ländernas 1–1-match i EM.
Ryska supportrar attackerar engelska fans efter ländernas 1–1-match i EM.

Ryssland får spela vidare i fotbolls-EM under ett konstant diskningshot.Sköt er – annars åker ni ut, är Uefas bud efter läktarskandalen i Marseille.43 ryssar har nu gripits för attacken mot engelska fans.

Böter motsvarande 1,4 miljoner svenska kronor samt en villkorlig diskning av det ryska laget blev följderna av skandalscenerna efter matchen Ryssland–England på Stade Vélodrome i lördags kväll.

"Villkorligheten kommer att lyftas om händelser av samma art (publikbråk) inträffar inne på arenan under någon av det ryska lagets återstående matcher under turneringen" heter det i domen från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

I klartext alltså: förbundskapten Leonid Slutskij och hans lag riskerar nu att få sitt fortsatta EM-öde avgjort av hur deras åskådare beter sig.

"Måste fokusera"

Slutskij och hans anfallsbjässe Artiom Dziuba överöstes med frågor om diskningshotet när de på tisdagseftermiddagen höll presskonferens i Lille inför onsdagens match mot Slovakien.

– Vi vill inte bli diskvalificerade från EM på det här sättet. Vi måste fokusera och våra supportrar måste fokusera på att stötta oss, sade Dziuba – som trots alla bilder på de ryska fansens läktarattack inte vill lägga all skuld på de egna.

– Jag förstår inte riktigt brittiska medier som utmålar de brittiska supportrarna som några slags änglar, sade Dziuba.

Gripna ryssar

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko, tillika ordförande i det ryska fotbollsförbundet, har lovat att följa Uefas beslut och manar samtidigt fansen att uppföra sig.

Det gäller även för de ryssar som misstänks för inblandning i läktarbråken och som nu söks av fransk polis. Enligt åklagare i Marseille var det ett 150-tal ryska huliganer som låg bakom det mesta av bråken.

43 ryssar greps på tisdagen nära Cannes i södra Frankrike, på väg i buss upp till onsdagens match i Lille.

– Det finns tydliga tecken på att några av dem deltog i det oacceptabla våldet i Marseille, sade Adolphe Colrat, polischef i departementet Alpes-Maritimes, enligt Reuters.

"Allt blir bra"

Flera av ryssarna hade först vägrat att lämna bussen, varifrån den minst sagt omdiskuterade ryske "supporterledaren" Alexander Sjprygin – med bakgrund i rysk extremhöger – twittrade om att polisen ville gripa alla, "inklusive kvinnor och chauffören".

Från idrottsminister Mutko gavs dock order om lydnad.

– En dialog pågår, vi arbetar på det. De måste följa myndigheternas order och allt kommer att bli bra, sade Mutko till ryska nyhetsbyrån R-Sport, enligt tidningen The Moscow Times.

I måndags dömdes tio personer – sex britter, tre fransmän och en österrikare – till fängelsestraff i allt mellan en månad och två år för de våldsamma gatubråk i Marseille som pågick under dagarna före matchen mellan England och Ryssland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset