Sport

Ryssland kan mista nio OS-medaljer

Det ryska laget på 4x100 meter kan bli av med OS-guldet från Peking-OS sedan Julia Tjermosjanskaja, till höger, visat sig vara dopad.
Det ryska laget på 4x100 meter kan bli av med OS-guldet från Peking-OS sedan Julia Tjermosjanskaja, till höger, visat sig vara dopad.

Ryssland kan bli av med nio OS-medaljer från Peking 2008. Det står klart sedan alla 14 namnen på dopade ryska idrottare har släppts.

Julia Tjermosjanskaja, som var med och tog guld på 4x100 meter, är en av dem som visade sig ha förbjudna substanser i sitt dopningsprov från Peking-OS som IOK har analyserat på nytt. Det står klart sedan den ryska nyhetsbyrån Tass och statlig tv presenterat alla 14 namnen.

Blir Ryssland av med stafettguldet går det till Belgien. Internationella olympiska kommittén har dock lovat att göra omtester av alla nya medaljörers dopningsprov från Peking innan de får medaljerna.

Två löpare i det ryska silverlaget på 4x400 meter, Anastasia Kapatjinskaja och Tatiana Firova, var också dopade.

Det största namnet bland de 14 är höjdhopparstjärnan Anna Tjitjerova som är regerande olympisk mästare från London 2012 och regerande världsmästare från Peking i fjol. Hon säger att hon inte vet hur hon fått i sig något otillåtet medel.

– Det här kommer nästan som en chock. Jag har ingen förklaring till hur det hände. Jag har alltid känt mig säker på vilka tillskott och mediciner som jag använt, säger hon till AFP.

– Jag hoppas kunna rentvå mitt namn.

Tjitjerova tog brons i OS 2008, guld i London fyra år senare och vann även VM i fjol.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset