Sport

Ryssland kan uteslutas helt från OS

Craig Reedie. Arkivbild.
Craig Reedie. Arkivbild.

Ryska friidrottare är redan utestängda från OS.Nu antyder Craig Reedie, chef för den internationella dopningsbyrån Wada, att sanktionerna mot Ryssland kan bli mer omfattande än så.Ryssland kan bli utestängt från OS helt och hållet.

Wadas förre ordförande Dick Pound sa i söndagens Sunday Times att en uteslutning av Ryssland "inte kunde uteslutas".

Sedan i maj pågår en oberoende undersökning ledd av den kanadensiske professorn Richard McLaren. Detta med anledning av misstankar om utbredd statsunderstödd dopning i Ryssland. McLaren ska lägga fram sin fullständiga rapport den 15 juli, men sade i fredags att han hade bevis för att det ryska idrottsministeriet var inblandat när det gick ut instruktioner till Moskvas dopningslaboratorium att inte redovisa positiva ryska dopningsprov i samband med friidrotts-VM 2013.

– De kommande veckorna får vi se vad McLarens undersökning kommer fram till. Om rapporten indikerar överträdelser i någon form finns möjlighet att fatta ett prejudicerande beslut som visar vårt samfällda engagemang i kampen för att hålla idrotten ren, sade Craig Reedie under ett tal vid ett Wada-seminarium i London.

– Om McLaren presenterar detaljerade bevis som bekräftar att oegentligheter skett vid sidan av friidrotten blir vi bekymrade. Men vi kommer att agera bestämt och effektivt, sade Craig Reedie.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har tidigare kommenterat avstängningen av de ryska friidrottarna som orättvis. Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko har kommenterat det internationella friidrottsförbundets beslut att ge visselbåsaren Julia Stepanova chans att delta i OS under neutral flagg. "Absurt", var idrottsministerns kommentar.