Sport

Ryttarna rasar mot förbundets beslut

Malin Baryard Johnsson är kritisk mot förbundets beslut. Arkivbild.
Malin Baryard Johnsson är kritisk mot förbundets beslut. Arkivbild.

Ryttarstjärnan Malin Baryard-Johnsson är starkt kritisk till att förbundskaptenen Sylve Söderstrand tvingas sluta.– Det är en katastrof. Det kom som en chock för oss och för Sylve. Vi ryttare kommer att agera, säger hon till TT.

Med bara tre månader kvar till OS i Rio de Janeiro kom det högst överraskande beskedet att ridsportförbundet och Söderstrand går skilda vägar.

I söndags fick plötsligt Söderstrand sparken.

– Jag har varit tydlig med att jag ville stanna över OS. Därför var det med förvåning som jag fick höra att ridsportförbundet gått ut med uttalanden om att vi var överens om att gå skilda vägar, säger Söderstrand till DN.

Lika förvånade var ryttarna.

– Det kom som en chock för oss ryttare, säger Malin Baryard-Johnsson.

TT: Vad tror du Sveriges olympiska kommitté säger?

– SOK är inte nöjda. Jag har pratat med dem också.

Skulle ha slutat efter OS

Hopplandslaget är kvalificerat till OS och Söderstrand är den mest framgångsrike förbundskaptenen i modern tid, med bland annat OS-silver i Aten 2004 och EM-brons i Herning 2013.

– Själva bråket är mellan dem men konsekvensen faller ju på oss. Det är det stora problemet, säger Baryard-Johnsson som snart går in i de viktiga tävlingsmånader som avgör om hon får starta i ett fjärde OS.

Baryard-Johnsson och övriga landslagsryttare deltog i en telefonkonferens med förbundets verksamhetschef Andrea Barth i söndags eftermiddag.

– Vi fick ett sms om ett viktigt samtal och ringde in och fick höra att "vi avskedar Sylve".

Först sent på söndagskvällen gick förbundet ut med ett pressmeddelande på sin hemsida att Söderstrand slutar, inte att hans kontrakt sagts upp.

– Enligt Sylve är det ett par småsaker i kontraktet som han vill ändra på, inga väsentliga grejor. Vad jag förstår så ska de också mer eller mindre muntligen kommit överens om att lösa det, säger Baryard-Johnsson.

Så här beskriver ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster det som hänt:

– I slutet på februari inledde vi en diskussion om hur Sylve skulle fokusera sina arbetsuppgifter. Vi var överens på en övergripande nivå. Sen har vi diskuterat detaljerna och där har vi inte kommit iland, säger Ulf Brömster till sr.se.

Tar strid med förbundet

Landslagsryttarna vill ha Söderstrand kvar och Baryard Johnsson flaggar för att de kommer att ta strid med förbundet.

– Det är tre månader kvar till OS, det viktigaste mästerskapet vi har och vi behöver Sylve med oss. Han är ju stommen i laget, den som ska se till att vi tar medaljen.

– Det är en katastrof och vi kommer absolut att agera. Vi har redan haft ett telefonmöte hela gänget och vi kommer absolut att försöka få dem att ändra det här beslutet, för det är förödande för oss.

TT: Finns det någon som kan ta över på så här kort varsel?

– Det går ju inte. Jag vet inte om de inte förstår det. Det fungerar inte så. Det är inte bara att ta över och tro att man kan leda ett lag fram till och över OS, säger Malin Baryard-Johnsson.

Och förbundet tänker inte tillsätta någon ny förbundskapten:

– Vi tittar på de ledare som vi redan har, övriga hoppledningen är ju intakt, och hur vi i första hand kan använda oss av dem. Vi vill störa ryttarna så lite som möjligt och därför vill vi inte introducera någon ny före OS, säger Ulf Brömster till dn.se.