Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Säker seger i genrepet

Ryggskadade Andreas Isaksson pratar med domaren Tobias Weiz och sjukgymnasten Rickard Dahan.
Ryggskadade Andreas Isaksson pratar med domaren Tobias Weiz och sjukgymnasten Rickard Dahan.

Sverige klarade av genrepet inför EM på bästa sätt.

Zlatan Ibrahimovic och Emil Forsberg var samspelta, försvaret var återigen stabilt – och Wales besegrades med säkra 3–0.

Inför matchen mot Wales handlade mycket av snacket om Emil Forsberg. Sundsvallssonen har imponerat rejält sedan han tog klivet in i landslaget och gav på söndagskvällen fog för hyllningarna. I den 40:e minuten satte han med ett säkert avslut 1–0 i det viktiga EM-genrepet.

Men precis efter målet kom i stället oroväckande scener från givne förstemålvakten Andreas Isaksson. 34-åringen tog sig för ryggslutet och gjorde den svenska bänken uppmärksammad på att han hade ont.

Isaksson meddelade målvaktstränaren Lasse Eriksson att han ville byta direkt, men Robin Olsen var inte uppvärmd. Bytet kom i stället i halvtid.

Ingen fara med Isaksson

Isaksson tonade direkt ner farhågorna och menade att smärtan redan började lägga sig. Att det bara var en försiktighetsåtgärd.

Träningslandskamper är som de är och kallas just för träningslandskamper av en anledning. Wales förbundskapten Chris Coleman verkade ta mest lätt på den på Friends. Det var knappast den tilltänka EM-elvan i premiären mot Slovakien den 11 juni han matchade.

På bänken satt bland andra Real Madrids Gareth Bale och Liverpools Joe Allen.

Den svenska inställningen till det gemensamma genrepet var desto seriösare. Räkna med att Hamrén matchar i stort sett samma manskap mot Irland.

Inga problem för Olsson

Han fick också positiva svar på många frågor.

+ Martin Olsson visade under den första halvleken att han är kvitt ljumskskadan och Ludwig Augustinsson är, om så krävs, en ersättare som är redo för uppgiften. Den unge vänsterbacken fick nyttiga 45 minuter.

+ Erik Johansson kom på mellanhand vid ett tillfälle och halkade oturligt vid ett annat, men i övrigt visade han att Hamrén får ett svårt val när han ska välja vem som spelar bredvid Andreas Granqvist i mittförsvaret.

+ Oscar Lewicki tystade förmodligen en och annan tvivlare under den timma han fick spela innan Albin Ekdal gjorde en efterlängtad blågul återkomst.

Hamrén ville se en solid insats och det fick han. Dessutom en rörlig offensiv. Flera gånger hittade Sverige in bakom Wales backlinje. Martin Olsson var nära att stöta in bollen redan efter en halv minut och Marcus Berg serverades ett fritt läge av Emil Forsberg.

Guidettis första mål

Men ledningsmålet kom på en rapp kontring. Zlatan Ibrahimovic drev upp bollen. Sebastian Larsson fanns till höger men Ibrahimovic väntade in Forsberg som kom i full fart, fick kontroll på bollen och sköt lågt i steget, till höger om Wayne Hennesey.

En knapp kvart in i andra halvlek stötte Mikael Lustig in 2–0 från nära håll.

Ibrahimovic klev av för Emir Kujovic och Forsberg för Durmaz. Med en kvart kvar fick John Guidetti värdefulla minuter när han bytte med Berg.

Ännu bättre:

Med tre minuter kvar prickade han in 3–0 och sitt första landslagsmål.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset