Nyheter Världen

Säkerheten på Zaventem kritiserad

Säkerheten på flygplatsen Zaventem har kritiserats tidigare. Arkivbild.
Säkerheten på flygplatsen Zaventem har kritiserats tidigare. Arkivbild.

Fackföreningen CGSP kritiserade säkerheten på flygplatsen Zaventem, veckorna innan terrorattacken som krävt flera människoliv. Enligt fackförbundet brister flygplatsens rutiner på en rad olika punkter.

Passagerare som helt sonika går förbi säkerhetskontroller, slarv vid kontroll av bagage och hål i stängslet runt flygplatsen. I en artikel i fackförbundet CGSP:s medlemstidning riktas hård kritik mot de effekter som privatisering har haft för säkerheten på flygplasten Zaventem utanför Bryssel.

"Inte sett någonting"

Enligt fackförbundet har säkerhetspersonal blivit uppmanade att se genom fingrarna med smitare vid säkerhetskontrollerna. Personalen är instruerad att inte försöka stoppa personer som undviker säkerhetskontrollen för att istället kalla på vakter. Men om vakterna inte hinner fram i tid har de av överordnade fått höra att "du har inte sett någonting", rapporterar RTBF, den franskspråkiga public service-tv:n i Belgien.

Låg säkerhet

Den svenske terrorismexperten Magnus Ranstorp är välbekant med Bryssel och flygplatsen Zaventem. Han säger att det har varit låg säkerhet kring både flygplatsen och i tunnelbanan vilket har gjort dem till lätta attentatsmål.

– Flygplatsen är det lätt att ta sig in i både från tågen under flygplatsen och direkt från gatan. Där finns ingen säkerhet utom några få patruller med automatvapen, säger Ranstorp.