Nyheter Toppnyheter Världen

Säkerhetsrådet träffas om Sydsudan

Sydsudans rebelledare och vicepresident Riek Machar, till vänster, och president Salva Kiir, till höger, när Machar svärs in som vicepresident i april i år, i ett försök att få slut på inbördeskriget. Arkivbild.
Sydsudans rebelledare och vicepresident Riek Machar, till vänster, och president Salva Kiir, till höger, när Machar svärs in som vicepresident i april i år, i ett försök att få slut på inbördeskriget. Arkivbild.

Nya strider har brutit ut igen mellan regeringssoldater och före detta rebeller under morgonen i utkanten av Sydsudans huvudstad Juba.Sedan i torsdags har minst 272 människor dödats varav 33 civila, enligt en källa vid landets hälsodepartement.FN:s säkerhetsråd träffas nu för att diskutera läget.

Säkerhetsrådet ska på USA:s begäran träffas på söndagen i New York för att samtala om utvecklingen i Juba, uppger Reuters. FN-chefen Ban Ki-Moon säger sig vara "chockerad och bestört" över striderna och manar båda sidorna att ta "beslutsamma åtgärder" för att få stopp på våldet.

En talesman för vicepresidenten och före detta rebelledaren Riek Machar uppger att Machars residens attackerats av styrkor lojala med president Salva Kiir.

– Dr Machars residens attackerades två gånger i dag, däribland med stridsvagnar och en attackhelikoptrar. Helikoptrar från Kiirs sida angrep residenset två gånger, säger talespersonen till Reuters.

Han tillägger att han inte själv är i Sydsudan men har kontakt med Machar, och uppger att attackerna slagits tillbaka och att läget lugnat sig.

40-tal svenskar

Utrikesdepartementet (UD) uppskattar att ett 40-tal svenskar kan finnas i Sydsudan.

– Men vi kan inte säga exakt, säger Anna Ekberg på UD:s pressjour.

En svensk tjänsteman finns kvar UD:s så kallade sektionskansli i Juba och UD försöker nu få ut den personen ur landet.

– Men vad vi fått veta i dag är flygplatsen stängd, och det är problematiskt, säger Ekberg.

UD uppger att svenskarna i Sydsudan i huvudsak är sådana som jobbar i olika FN-organ samt i hjälp- eller biståndsorganisationer.

På Twitter skrev FN:s beskickning i Sydsudan vid halv nio på söndagsmorgonen, svensk tid, att ihållande skottlossning hörts sedan en timme tillbaka, sjriver AFP. Striderna pågår i det område där före detta rebeller och regeringssoldater har läger. I närheten finns också en FN-byggnad där internflyktingar bor.

– I ungefär 30 till 40 minuter hörde vi ljudet av tung artillerield, säger en hjälparbetare som inte vill bli namngiven till Reuters.

Kenya manar parterna

Omkring 150 soldater från båda sidorna dog i strider på fredagen, kvällen före Sydsudans femårsjubileum som eget land. I december 2013 bröt ett inbördeskrig ut efter att Kiir anklagat Machar för att planera en kupp. Trots att parterna har skrivit på ett fredsavtal har striderna inte upphört.

Under sen eftermiddag svensk tid ska det allmänna läget i Juba ha lugnat sig.

Grannlandet Kenya har manat parterna att lösa krisen, och även erbjudit hjälp att upprätthålla lag och ordning i Juba.